4 redenen om je elektrische fiets te verzekeren

Als je een elektrische fiets hebt, beleef je de wereld op een heel andere manier. Want de beste manier om te trappen is elektrisch. Er zijn verschillende verzekeringen die handig zijn voor bezitters van een elektrische fiets. Zo is er een fietsverzekering die beschermt tegen diefstal en is er een aansprakelijkheidsverzekering die beschermt tegen grote schadeclaims. Dit zijn ongelooflijk nuttige verzekeringspolissen die ten zeerste worden aanbevolen. Waarom lees je hieronder.

Omdat een verzekering soms verplicht is

In principe is het niet verplicht om een ​​elektrische fiets te verzekeren. Ook zal het in veel gevallen niet nodig zijn om een ​​aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP-verzekering) vergoedt ook schade die u veroorzaakt met uw elektrische fiets en waarvoor u aansprakelijk bent.

Dit alles geldt alleen als de elektrische fiets valt onder de definitie van zwakke verkeersdeelnemer, dat wil zeggen als de elektrische fiets niet harder kan dan 25 km/u en alleen trapondersteuning biedt. Als een elektrische fiets niet aan deze eisen voldoet, bijvoorbeeld in het geval van een speed pedelec, dan is er sprake van een zware verkeersdeelnemer. In dat geval gelden er strengere regels. Zo moet de bestuurder een goedgekeurde helm hebben en is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Als u niet verplicht verzekerd bent, kunt u een boete krijgen. En bovendien kunt u bij een schadeclaim ook alles kwijtraken.

Omdat veel elektrische fietsen worden gestolen

Het aantal fietsdiefstallen in ons land is extreem hoog. Ongeveer een op de tien nieuwe e-bikes wordt gestolen. Daarom is het niet alleen belangrijk om de elektrische fiets goed op slot te zetten, maar ook goed vast te zetten. Hiervoor heb je een fietsverzekering met diefstaldekking nodig. Houd er rekening mee dat de verzekeraar specifieke eisen kan stellen. Het kan bijvoorbeeld verplicht zijn om een ​​bepaald type slot te gebruiken. Ook zijn niet alle accessoires automatisch verzekerd en kunnen de premies enorm variëren. Daarom is het erg belangrijk om de beschikbare verzekeringen goed te vergelijken. Onder andere de waarde van de fiets en je postcode spelen een belangrijke rol bij het berekenen van je premie.

Omdat een elektrische fiets behoorlijk prijzig is

Niet alleen worden er veel elektrische fietsen gestolen, ook is een elektrische fiets verre van goedkoop. Voor een goede elektrische fiets betaal je al snel 1800 euro en dat is voor veel mensen veel geld. Als de elektrische fiets wordt gestolen, ben je dat geld kwijt, want gestolen fietsen worden zelden teruggevonden. Ook bij een val kan de schade aan de elektrische fiets enorm zijn. Als iets duur en kwetsbaar is, is het altijd een goed idee om na te denken over verzekeringen.

Omdat fietsongelukken vaak voorkomen

Er zijn veel fietsongevallen in Nederland en uit onderzoek blijkt dat het ongevalsrisico bij elektrische fietsen nog hoger ligt dan bij traditionele fietsen. Dit komt mede door een hogere gemiddelde snelheid waardoor de doorlooptijd korter is en de remweg langer. Verder neemt het aantal jongeren op e-bikes toe en zijn jongeren niet altijd even voorzichtig in het verkeer. Bovendien is de afloop van een fietsongeval met een elektrische fiets vaak ernstiger. Daarom is het extra belangrijk om bij een elektrische fiets goed verzekerd te zijn.

Een fietsverzekering dekt kosten die ontstaan ​​door schade aan de fiets of diefstal van de fiets. Bij diefstal van de fiets vergoedt de verzekering vaak de aanschafprijs van de fiets. Kosten bij schade door bijvoorbeeld een aanrijding worden meestal gedeeltelijk vergoed.

Is het verplicht om een elektrische fiets te verzekeren?

Er is geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor e-bikes, hoewel een e-bike onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) valt onder de categorie motorrijtuigen. De verzekeraars hebben besloten dat de elektrische fiets onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) valt.

Is een fietsverzekering verplicht? In Nederland is het niet verplicht om je fiets te verzekeren. Tenzij uw fiets een kenteken heeft, moet u een brom- of bromfietsverzekering hebben. Als je fiets binnen staat of bijvoorbeeld in de garage of berging staat, is deze vaak meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Heeft een fietsverzekering zin? Ben je veel op de fiets onderweg en parkeer je je fiets bijvoorbeeld vaak op openbare plaatsen? Het is daarom aan te raden om een ​​fietsverzekering af te sluiten. Zo zijn winkelgebieden en treinstations populaire locaties voor fietsendieven. Woon je in een grote stad, dan heb je ook meer kans op diefstal van je fiets.

Wat kost het om een ​​elektrische fiets te verzekeren? Aflopende of doorlopende verzekering Kiest u voor een doorlopende verzekering, dan betaalt u uw premie maandelijks of jaarlijks. Uit onderzoek blijkt dat de meeste elektrische fietsverzekeringen op jaarbasis tussen de € 60 en € 150 kosten.

Heb je voor een elektrische fiets een verzekering nodig?

Vroeger moest je voor voertuigen zoals een elektrische fiets of scooter een autoverzekering afsluiten. Maar sinds 2 juni 2019 zijn alle voertuigen met een autonome maximumsnelheid van 25 kilometer per uur verzekerd via je familiale verzekering. Dan heb je geen autoverzekering meer nodig.

Wat kost een elektrische fietsverzekering? Kiest u voor een all-risk verzekering, dan betaalt u de premie maandelijks of jaarlijks. Uit onderzoek blijkt dat de meeste elektrische fietsverzekeringen op jaarbasis tussen de € 60 en € 150 kosten.

Hoe lang heeft het zin om een ​​elektrische fiets te verzekeren? U bent verzekerd zolang u wilt en kunt de verzekering na het eerste jaar elke dag opzeggen. Bij diefstal of totaal verlies van uw fiets krijgt u de eerste 5 jaar de volledige aankoopprijs terug.

Kan een elektrische fiets harder dan 25 km?

Hoe hard kan een elektrische fiets gaan? De daadwerkelijke snelheid van een elektrische fiets is, net als de actieradius, afhankelijk van veel externe factoren. In optimale omstandigheden haal je 25 tot 45 kilometer per uur. Alleen snelle elektrische fietsen halen 45 kilometer per uur.

Welke elektrische fiets kan 30 km per uur? Doordat SPEEDi de maximale trapondersteuning met een factor 1,5 vergroot, haalt een elektrische fiets met SPEEDi een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

Kan de elektrische fiets sneller dan 25? Zoals hierboven vermeld: met een speed pedelec model kun je 25 km/u trappen, met een 25 km/u kun je niet harder trappen dan 25 km/u. Vergis u echter niet. Een snelle pedelec is geen bromfiets en u kiest zelf hoe snel of hoe langzaam u rijdt. Deze elektrische fietsen zijn veilig en zeer intuïtief te rijden.

Hoeveel km is veel voor een elektrische fiets? De autonomie van de accu’s, oftewel hoeveel kilometer de accu van een elektrische fiets meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kan alleen een schatting van bereik/bereik worden gegeven. De gemiddelde actieradius van een standaard accu ligt tussen de 30 en 60 km.

Kun je met een elektrische fiets harder dan 25 km?

Standaard snelheid e-bike Een elektrische fiets stopt met ondersteunen bij 24-26 kilometer per uur. Wettelijk mag een e-bike het niet meer volhouden na 25km/u. Deze verordening maakt deel uit van de Europese norm EN-15194 voor de EPAC (Electrically Power Assisted Cycle).

Hoe snel kun jij gaan op een elektrische fiets? Het belangrijkste verschil tussen de elektrische fiets en de speed pedelec is de maximale snelheid waarmee de fiets je ondersteunt bij het trappen. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De speed pedelec biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur.

Kun je harder dan 25 op een elektrische fiets? Normale elektrische fietsen, e-bikes of elektrische fietsen hebben een beperkte snelheid. Deze fietsen ondersteunen normaal gesproken een snelheid van ongeveer 25-27 km/u. Wanneer u deze snelheid overschrijdt, stopt de motor met ondersteunen en wordt het moeilijk trappen.

Wat is de goedkoopste e-bike verzekering?

VerzekeraarBeloning per maand
Universiteit€ 5,31
Allianz€ 5,50
BINNENKOMEN€ 5,93
Koningpolis€ 7,38

Wat kost een elektrische fietsverzekering? Kiest u voor een all-risk verzekering, dan betaalt u de premie maandelijks of jaarlijks. Uit onderzoek blijkt dat de meeste elektrische fietsverzekeringen op jaarbasis tussen de € 60 en € 150 kosten.

Hoeveel jaar e-bike verzekeren? U bent verzekerd zolang u wilt en kunt de verzekering na het eerste jaar elke dag opzeggen. Bij diefstal of totaal verlies van uw fiets krijgt u de eerste 5 jaar de volledige aankoopprijs terug.

Wat is de beste verzekering voor een e-bike? In de test van de Consumentenbond voor de beste fietsverzekering 2022 kwam de uitgebreide e-bikeverzekering van Kingpolis (voor het zesde jaar!) wederom als beste uit de bus in deze jaarlijkse test. Voor gewone fietsen scoort Kingpolis nu ook topscores in testen van de Consumentenbond.

Is de ANWB fietsverzekering goed?

Fietsverzekering Blijven van ANWB voor normale/stadsfietsen kwam met een 8,2 als beste uit de test, gevolgd door Kingpolis (vervolg), ENRA Optimaal en Univé (allemaal 7,8).

Wat kost een ANWB fietsverzekering? U bent al verzekerd vanaf € 3,08 per maand!

Is de fietsverzekering ANWB? Goed verzekerd bij ANWB Met de fietsverzekering van ANWB is je fiets wereldwijd verzekerd tegen diefstal en schade. U kunt bij ons terecht met elk type fiets: van elektrische fietsen tot nieuwe en gebruikte stadsfietsen. Bij de ANWB kiest u altijd de voor u meest geschikte verzekering.