De e-bike doet het goed, de VanMoof minder

Ondanks de populariteit van elektrische fietsen gaat het momenteel niet goed met fabrikant VanMoof. Het snelgroeiende bedrijf kreeg onlangs een broodnodige herkapitalisatie van aandeelhouders. Zonder dit geld zou het bedrijf volgens Het Financieela Dagblad binnen twee maanden serieus in de problemen komen.

In de tussentijdse jaarrekening 2021 en het directieverslag over de stand van zaken tot eind vorig jaar is te lezen dat VanMoof in de laatste investeringsronde tussen de 10 en 40 miljoen euro hoopte op te halen bij leveranciers en investeerders.

Rode cijfers zijn niet nieuw en ook niet onverwacht voor VanMoof. Het verkeer groeit van jaar tot jaar, evenals de investeringen in betere modellen en diensten. Daardoor boekte het bedrijf in 2021 een verlies van zo’n 78 miljoen euro en had het vorig jaar ook verlies moeten maken. Ook wordt er veel geld (zo’n 8 miljoen in 2021) uitgegeven aan het repareren van fietsen waar nog garantie op zit. Vooruitlopend op de nieuwe herkapitalisatie is aan leveranciers al gevraagd of rekeningen later betaald kunnen worden.

Eind december wilde de accountant de voorlopige eindafrekening over 2021 en het verslag van de bedrijfsvoering niet ondertekenen. De uitkomst van de nieuwe investeringsronde was toen nog te onzeker, blijkt uit een recent ingediend document.

Snelle groei

VanMoof werd in 2008 opgericht door de broers Taco en Ties Carlier. De afgelopen jaren haalde het bedrijf steeds grote bedragen op bij investeerders om de snelle groei, zeker tijdens de coronacrisis, bij te houden. De omzet steeg van circa 10 miljoen euro in 2017 naar 83 miljoen euro in 2021. Ook hebben we ingezet op expansie in het buitenland. Elektrische fietsen zijn nu te koop in meer dan twintig steden over de hele wereld.

Deze verkeersgroei gaat echter nog steeds gepaard met een verlies op de bottom line. Oprichter en toenmalig CEO Taco Carlier zei tweeënhalf jaar geleden in een interview met NRC nog voorzichtig te hopen op een kleine winst in 2021. Maar dan zou hij liever meer groei zien. “We ontwikkelen onze eigen onderdelen, wat erg duur is en alleen kan als het erg groot wordt. Dan kan de eigen prijs nog verder verlaagd worden, en daarmee ook de verkoopprijzen. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling.”

Het einde van de periode van structurele bestedingen lijkt echter meer dan te komen. Het management van VanMoof schrijft dat het hier meer aandacht aan zal besteden, onder meer aan verdere verbeteringen aan de S3- en X3-wielmodellen, om de kosten van aftersales-reparaties te verlagen. Daarnaast zijn zowel producten als diensten al duurder geworden en zal de verkoop naar verwachting ook stijgen door de duurdere nieuwe S5- en X5-modellen.

Populaire e-bikes

Elektrische fietsen blijven in populariteit groeien. Volgens een jaarlijks onderzoek in opdracht van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG waren elektrische fietsen goed voor meer dan de helft van het totaal aantal nieuw verkochte fietsen in 2021. De aanschaf van fietsen boven de 2.700 euro steeg van 4 procent in 2017 naar 19 procent in 2021.

De fietsenbranche heeft de afgelopen jaren echter, net als veel andere sectoren, veel geleden onder materiaaltekorten en hoge containerprijzen. Het aanbod hield de vraag niet bij, die tijdens de pandemie snel groeide.

VanMoof-fietsen worden grotendeels geproduceerd en geassembleerd in Taiwan. Materiaaltekorten zorgden soms voor maandenlange levering van een nieuwe VanMoof of wachttijden voor reparaties. Klanten kunnen niet naar andere fietsenwinkels omdat het bedrijf eigen onderdelen gebruikt.

Veel van deze leveringsproblemen zijn nu grotendeels opgelost. De containerprijzen zijn weer op het niveau van voor de pandemie, fabrieken sluiten minder vaak en de dollarkoers ten opzichte van de euro is weer gedaald, zegt sectoreconoom Dirk Mulder van ING. “Maar toen kwamen er grote voorraden op de markt die door verkopers werden gekocht. En dan geven de fietsbedrijven korting.”

FD meldde vorige week al dat een andere fabrikant van elektrische fietsen, Stella Cycling, een grote reorganisatie gaat ondergaan. Het bedrijf kampt met liquiditeitsproblemen en een grote voorraad onverkochte fietsen na de terugval van vorig jaar. Door de prijs te verlagen, zou het in 2022 nog steeds veel fietsen kunnen verkopen, maar nu moet het bedrijf de touwtjes in handen houden.

Toch zijn de vooruitzichten positief. Mulder: “In veel landen ligt de focus op duurzame mobiliteit en de elektrische fiets zal daar een belangrijke rol in spelen. Vroeger was het iets voor 50-plussers, nu zie je dat het door de hele samenleving als een alternatief wordt beschouwd. Er zijn nog veel doorgroeimogelijkheden, zowel in Nederland als in het buitenland. Je ziet trouwens allerlei nieuwe fietsmerken opduiken, dus de concurrentie om VanMoof kan toenemen.”

Een variant

Dit artikel

Wat is de fijnste fiets?

verscheen ook in

Is VanMoof een goede fiets?

krant-
van 24 januari 2023VanMoof-fietsen zijn enorm populair: er zijn wereldwijd meer dan 200.000 VanMoof elektrische fietsen op de weg. Veel van deze fietsen hebben ook handige antidiefstalfuncties, maar helaas kan dit diefstal van fietsen niet 100% voorkomen.
.Merk
VanMoofEen model
S3Eindoordeel

6.7 (“redelijk/goed”)

De prijs

Kan een VanMoof tegen water?

€ 1998,-

Motor (positie/type)

Hoe lang gaat VanMoof mee?

Voorwiel motor

Waarom een ​​VanMoof fiets? VANMOOF ELECTRIFIED kost 2.248 euro. Hiervoor krijg je een mooie, lichte en robuuste elektrische fiets met unieke veiligheid. Maar een fiets met, voor deze prijs, een gemiddeld elektrisch systeem door een zeer beperkt scherm, een kleine accu en een simpele steun met een rotatiesensor.

Welke fiets lijkt op VanMoof?

Is VanMoof het waard? VanMoof is erg duur voor een fiets met voorwielmotor. Natuurlijk betaal je ook voor alle innovatieve mogelijkheden en design. Of een fiets het geld waard is, is heel persoonlijk. Als je van design en technische snufjes houdt, is dit wellicht de fiets voor jou.

Gelukkig zijn alle elektrische fietsen waterdicht en is fietsen in de regen meestal geen probleem. Onderdelen van elektronische e-bikes, zoals displays en fietsaccu’s, moeten ook tegen een paar regendruppels kunnen.

Kan de VanMoof buiten staan? Als je de fiets toch buiten in de kou laat staan, zorg er dan voor dat de accu niet helemaal leeg raakt. Het opladen van de accu bij temperaturen onder het vriespunt kan schade veroorzaken – wij raden aan de accu bij kamertemperatuur op te laden.

De batterij van de VanMoof S3 & X3 kan 800 keer volledig worden opgeladen voordat hij onder de 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit zakt. Op alle onderdelen van je fiets zit drie jaar garantie. Zakt je batterij voor die tijd onder de 70% capaciteit? Dan heb je recht op vervanging.

Kan je de VanMoof S5 opvoeren?

Hoeveel kilometer gaat de VanMoof mee? De VanMoof S3 en X3 hebben een bereik van 60 tot 150 km, afhankelijk van het niveau van trapondersteuning. Je kunt natuurlijk altijd gewoon doorfietsen als de accu het begeeft.

Dat doen de Amerikanen met 2 BirdBike-modellen, die op de markt worden gebracht als V-Frame (lage instap) en A-frame (herenmodel), wat sterk doet denken aan VanMoof. De platte bovenbuis heeft net als de VanMoof voor- en achterverlichting.

Wat is de beste elektrische fiets van 2022? Dé urban E-bike van 2022 is de Sparta d-Rule Energy (€3399). Er zijn eervolle vermeldingen voor de QiO Eins P-5 (€3699) en de Specialized Como 5.0 IGH (€6000).

Hoe lang gaat VanMoof mee? De batterij van de VanMoof S3 & X3 kan 800 keer volledig worden opgeladen voordat hij onder de 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit zakt. Op alle onderdelen van je fiets zit drie jaar garantie. Zakt je batterij voor die tijd onder de 70% capaciteit? Dan heb je recht op vervanging.