De politie telt meer verkeersdoden en ongevallen met elektrische fietsen

03 januari 2023 om 10:23 uur Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Volgens voorlopige gegevens waren er vorig jaar 578 verkeersongevallen met minstens één dode. Dat stelt Paul Broer, portefeuillehouder verkeer van de Nationale Politie, in reactie op een bericht in De Telegraaf. Het exacte aantal verkeersslachtoffers zal waarschijnlijk aanzienlijk hoger liggen. “Een zorgwekkende trend”, zegt de politie.

Naast de 578 verkeersongevallen met minstens één dode, waren er ook 21.457 ongevallen met minstens één gewonde. “Er zijn dit jaar zeker meer verkeersongevallen ten opzichte van de kroonjaren 2020 en 2021. Er waren dus minder ongevallen omdat er minder verkeer op de weg was. Maar ook ten opzichte van 2019 zal het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk hoger liggen. Het is een zorgwekkende trend’, zei Fratello.

In 2019 vielen er volgens de definitieve cijfers 661 verkeersdoden. In 2020 en 2021 waren dat er 610 en 582, blijkt uit cijfers van het CBS. In april maakt het bureau deze definitieve cijfers over 2022 bekend. Het CBS geeft geen commentaar op de vandaag bekendgemaakte voorlopige cijfers.

De politie constateert dat er de afgelopen jaren beduidend meer ongevallen met elektrische fietsen zijn gebeurd. Het gaat hierbij vooral om ouderen. Vorig jaar waren er meer ongevallen in de avond dan in de ochtend. Snelheidsovertredingen, bellen tijdens het rijden en bestuurders onder invloed van alcohol en drugs staan ​​nog steeds in de top 5 van verkeersongevallen.

‘Zijn onze fietspaden wel geschikt voor zoveel soorten fietsen?’

Broer roept gemeenten en provincies op om goed naar de verkeersveiligheid te kijken. “Bijvoorbeeld als het gaat om de verlichting van lokale wegen. Maar ook qua fietspaden. Er fietsen nu zoveel soorten fietsen, van fatbikes tot bakfietsen. Zijn die fietspaden daar goed op ingericht?”

Ook pleit het voor meer landelijke voorlichtingscampagnes rond de feestdagen, specifiek gericht op rijden onder invloed. “Zelfs als je maar twee coureurs zou redden van een ernstig ongeval, heb je al winst.”

Experts zeggen in gesprek met NU.nl dat de dronken bestuurder het gevoel moet hebben dat hij weer gepakt kan worden.

Lees meer over:

Beperkt bereik: de batterijcapaciteit is mogelijk te klein. Vooral als de batterij na verloop van tijd verslechtert. Fietsen zonder elektrische ondersteuning is op sommige e-bikes veel lastiger dan op een gewone fiets. Onderhoud en reparatie zijn relatief duur.

Is een elektrische fiets het waard?

Voorheen werd gerekend met 20 procent extra per jaar, nu liggen de verkoopprijzen van tweedehands elektrische fietsen duidelijk hoger. Een e-bike die bij aanschaf € 2.500,- kostte, is in de regel na (ongeveer) drie jaar nog steeds € 1.000,- tot € 1.200,- waard. Laten we aannemen dat de batterij nog goed is.

Is het slim om een ​​elektrische fiets te kopen? Met een gebruikte elektrische fiets kunt u enkele honderden euro’s besparen. Maar let goed op de kwaliteit van de accu en pas op met e-bikes ouder dan 7 of 8 jaar.

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee? Gemiddeld gaat een e-bike tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je enige controle over hoe lang je e-bike meegaat. Bij goed onderhoud hebben bijna alle onderdelen een levensduur van 10 jaar. De enige uitzondering hierop is de batterij.

Wat zijn de nadelen van een elektrische fiets? nadelen

  • Best duur in aanschaf: Een elektrische fiets kopen is relatief duur. …
  • Beperkt bereik: de batterijcapaciteit is mogelijk te klein. …
  • Onderhoud en reparatie zijn relatief duur. …
  • De duurzaamheid en levensduur van e-bikes is aanzienlijk minder dan die van normale fietsen.

Is elektrische fiets vermoeiend?

Elektrisch fietsen is een matige fysieke inspanning en is beter voor je conditie dan helemaal niet bewegen. Vergeleken met gewoon fietsen verbrand je echter minder calorieën en bouw je minder snel conditie op. Op een normale fiets zet je veel kracht op dezelfde weg.

Is elektrisch fietsen goed voor je? Uit een nieuwe EU-studie blijkt dat elektrisch trappen net zo gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Dankzij de ondersteuning fietsen mensen immers vaker en verder dan op een gewone fiets. Rijd op een elektrische fiets dwars door de middelste groene laag van de bewegingsdriehoek. En dit is gezond.

Hoe veilig is elektrische fiets?

Uw snelheid mag geen gevaar opleveren voor andere weggebruikers. Pas uw snelheid aan de weersomstandigheden aan. Voor alle tweewielers is een glad of nat wegdek een groot valrisico. Op twee wielen heb je minder balans dan op vier, dat spreekt voor zich.

Kun je iemand achterop een elektrische fiets krijgen? Als je fietst met iemand achterop, riskeer je een klap in het wiel of het (gedeeltelijk) breken van de bagagedrager. Je hebt ook meer kans op een lekke band, schommel of crash. De bagagedrager (behalve kinderzitjes) is daarom niet bedoeld voor personenvervoer. Bij e-bikes is het een nog slechter idee.

Hoe gevaarlijk is een elektrische fiets? Het CBS laat zien dat het aantal ongevallen met fietsers in ons land toeneemt, in 2020 het hoogste aantal doden (229) in een periode van 25 jaar. Een derde van alle fietsdoden in 2020 (74 personen) was betrokken bij een ongeval met een elektrische fiets. In 2019 kwamen 65 e-bikers om bij een ongeval.

Kan een elektrische fiets vlam vatten? De accu is het meest kwetsbare onderdeel van de e-bike. Door een harde val of een verkeerde lading kan de accu vlam vatten en is dan bijna niet meer te blussen.

Welke leeftijd fietst het meest?

Tieners tussen de 12 en 15 jaar pakken de kroon met een daggemiddelde van 6,6 kilometer, gevolgd door de groep van 15 tot 18 jaar (6,3 kilometer per dag). In de groep tussen 18 en 20 jaar daalt het aantal fietskilometers naar 3,4 kilometer per dag.

Welke cycli van de doelgroep meer? Vrouwen fietsten gemiddeld 2,8 kilometer, mannen 3,3 kilometer. Van alle leeftijdsgroepen fietsen jongeren van 12 tot 18 jaar vaker, namelijk 1,6 keer per dag. Zij legden ook de langste afstand af met gemiddeld 6,2 kilometer per dag.

Hoeveel mensen hebben een fiets? Nederland is een fietsland. De brancheverenigingen BOVAG en RAI schatten dat er zo’n 23,4 miljoen fietsen zijn – op een bevolking van 17,5 miljoen. Echter, mensen gebruiken de auto vaak voor korte ritjes en niet iedereen heeft een fiets.

Hoeveel cycli per jaar gemiddeld? In totaal fietsen we in Nederland maar liefst 15 miljard (!) kilometer per jaar. Het is meer dan 880 kilometer per persoon, per jaar. Gemiddeld maken we zo’n 250 tot 300 ritten met de fiets: er zijn dus maar weinig dagen dat je niet op de fiets stapt om ergens heen te gaan.

Waar wordt het meest gefietst in Nederland?

Waar fietst de meeste Nederlander? Het is Zeeland. In die provincie fietsten ze niet alleen meer dan het gemiddelde aantal kilometers in 2020, maar ook meer dan het gemiddelde in 2019.

Waarom wordt er zoveel gefietst in Nederland? Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en in grote steden ben je met de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen zoveel in Nederland vooral omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is erg vlak, dus mountainbiken is niet nodig. Dat maakt het verschil.

Hoeveel fietsers dood per jaar?

Hoewel het aantal verkeersdoden sinds 2000 een dalende trend vertoont, is het totale aantal dodelijke fietsongevallen niet afgenomen. In 2021 vielen er 207 fietsdoden.

Hoeveel verkeersdoden in 2022? Ook het aantal ongevallen met alleen materiële schade is ten opzichte van 2021 gestegen van 10.028 incidenten naar 75.025. Het exacte aantal verkeersslachtoffers zal waarschijnlijk hoger liggen.

Waar gebeuren de meeste fietsongevallen? De meeste fietsongevallen gebeuren binnen de bebouwde kom.†Een goede ongevallenregistratie biedt de mogelijkheid gevaarlijke plekken te zien en te verbeteren.

Waar vallen de meeste verkeersdoden? Het risico op een verkeersongeval met slachtoffers is hoger in Oostenrijk, Duitsland, Portugal en België. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. Ze lopen vooral risico in Oostenrijk, waar gemiddeld 42,8 verkeersdoden per 10.000 inwoners vallen.

Hoeveel dodelijke fietsongevallen per jaar?

FietsPersonenwagen
2016189231
2017206201
2018228233
2019203237

Hoeveel dodelijke fietsongevallen? Het laagste aantal doden door automobilisten in 20 jaar In 2021 was het aantal fietsdoden ruim een ​​derde van alle verkeersdoden. Het aantal fietsdoden was het hoogst in 2000 (233) en het laagst in 2010 (162). Sinds 2020 ligt het aantal fietsdoden bijna 20 procent hoger dan het aantal autododen.

Op welke wegen gebeuren de meeste ongevallen? De kans is groot dat u door een land komt waar de kans op een ongeval relatief groot is. Zo kijk uit! Het risico op een verkeersongeval met slachtoffers is hoger in Oostenrijk, Duitsland, Portugal en België. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.