E-bike steeds populairder: 3 op de 10 Nederlanders rijdt op een elektrische fiets

15 november 2022 12:21 uur

Gewijzigd op 15 november 2022 12:21

Bijna drie op de tien Nederlanders rijdt op een elektrische fiets. E-bikes zijn het populairst onder 65-plussers en vrouwen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ondervroeg ruim 6.900 mensen over het gebruik van elektrische fietsen. Ongeveer 23 procent gebruikt alleen elektrische fietsen. Daarnaast wisselt 6 procent de elektrische fiets af met de ‘oude’, niet-elektrische fiets. Daarnaast heeft 0,5 procent van de Nederlanders een speed pedelec, een krachtige elektrische fiets die 45 km/u kan en waarvoor een bromfietsrijbewijs vereist is.

Meer dan de helft van de 65-plussers rijdt alleen op een elektrische fiets. In de leeftijdsgroep 50-64 jaar gebruikt een op de drie een puur elektrische fiets. E-bikes zijn het minst populair onder 18- tot 24-jarigen: minder dan 5 procent van die leeftijdsgroep rijdt op een e-bike.

Makkelijker fietsen en langere afstanden

Ruim 30 procent van de vrouwen gebruikt alleen een elektrische fiets, tegenover 19 procent van de mannen. Ook mensen met overgewicht en mensen met een lichamelijke beperking maken relatief vaker gebruik van een elektrische fiets.

Getest: Deze elektrische fiets geeft de richting aan

Mensen die naar het werk fietsen gebruiken vaker een niet-elektrische fiets voor korte ritten en een elektrische fiets voor iets langere afstanden. Ongeveer een halve cyclus van 5 tot 20 kilometer op de elektrische fiets. Elektrische fietsen zijn ook populairder voor de langere afstanden op weg naar school. Elektrische fietsen worden ook veel vaker gebruikt om te fietsen dan gewone fietsen.

E-bike kopen? Let hier op:

De meeste mensen zeggen dat ze een elektrische fiets gebruiken “om fietsen gemakkelijker te maken” (70 procent). Andere veel genoemde redenen zijn ‘grotere afstanden fietsen’ (47 procent), ‘vaker fietsen’ (29 procent) en ‘sneller fietsen’ (18 procent). Jongeren noemen ‘harder fietsen’ veel vaker als reden (59 procent).

Wat is volgens de Consumentenbond de beste elektrische fiets?

Hoe (on)gezond is elektrisch fietsen?

Altijd weten wat er speelt Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.

Een van de best geteste elektrische fietsen is de Flyer GoTour6 5.00 625Wh. Deze fiets is getest in combinatie met een Bosch Performance Line middenmotor, 625 Wh accu en Bosch Intuvia display. De fiets is uitgerust met acht versnellingsnaven, voorvork- en zadelpenvering en hydraulische schijfremmen.

Wat is volgens de ANWB de beste elektrische fiets?

Wat is de best geteste elektrische fiets van 2022? Op 10 maart zijn Sparta d-Rule Energy en Kalkhoff Entice 5.b Advance uitgeroepen tot de beste fietsen van het jaar 2022. De Fiets Awards zijn een gezamenlijk initiatief van organisaties als RAI, ANWB en BOVAG.

Wat is de beste elektrische fiets met middenmotor? De Gazelle Ultimate C8 HMB is momenteel de beste middenmotor elektrische fiets. Deze elektrische fiets heeft niet alleen een krachtige middenmotor, maar ook 8 versnellingen en is met name een aanrader voor woon-werkverkeer. De fiets biedt veel rijcomfort en heeft een sportieve uitstraling.

Welk merk is het beste voor elektrische fiets?

Over de testwinnaar De Kalkhoff Endeavour 3. B is de overtuigende testwinnaar. De Kalkhoff is geleverd en getest met een 500 Wh accu en kost dan € 2.699,-. Met een 400 Wh accu kost hetzelfde model € 2.499,- en zelfs dan zou hij met een iets kleinere actieradius ook nog eens overtuigend de test winnen.

Wat is de beste elektrische fiets van dit moment? Vier keer Beste Koop voor Stella De Morena Premium, Livorno Premium, Citta Superior MDS en Vicenza Superior zijn door AD Bicycle Test 2022-panelleden verwelkomd met de titel Beste Koop.

Wat is de levensduur van een elektrische fiets?

De nieuwe Stella Morena Easy is uitgeroepen tot E-bike van het Jaar 2022. De vakjury heeft Stella Morena uitgeroepen tot beste e-bike van 2022 en ook het grote publiek heeft deze betaalbare en mooie e-bike omarmd met de titel ‘Best getest! ‘

Welke merken elektrische fietsen zijn goed? Denk aan Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Giant, Trek en Koga. Er zijn ook kleinere merken die toch goede e-bikes maken, zoals: Multicycle, Merida, QWIC, Victoria, CUBE of DutchID. Of relatief nieuwe merken als Stella en Amslod, die de fiets bij je thuis afleveren.

Gemiddeld gaat een e-bike tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je enige controle over hoe lang je elektrische fiets meegaat. Bij goed onderhoud hebben bijna alle onderdelen een levensduur van 10 jaar. De enige uitzondering hierop is de batterij.

Is het slim om een ​​tweedehands elektrische fiets te kopen? Met een tweedehands elektrische fiets kun je vele honderden euro’s besparen. Maar let goed op de kwaliteit van de accu, en pas op met elektrische fietsen ouder dan 7 of 8 jaar.

Hoe lang kun je met een elektrische fiets fietsen?

Is 4000 km veel voor een elektrische fiets? Gaat de e-bike 5 jaar mee en de niet-gemotoriseerde 10 jaar, dan heb je voor de gewone fiets 80 euro afschrijving en voor de e-bike 400 euro per jaar. Als je een e-bike wilt afsluiten, moet je ongeveer 4000 kilometer per jaar afleggen. Als je naar de leaseprijzen kijkt, is een elektrische fiets ongeveer een factor 4 duurder.

Wat doe ik met oude elektrische fiets?

Wat is de levensduur van een Bosch middenmotor? Ook slijt de aandrijflijn vaak sneller door de extra zware belasting van de motor. Er zijn nog niet veel duidelijke cijfers beschikbaar over hoe lang een middenmotor als Bosch gemiddeld meegaat. Kilometerstanden variëren van 17.000 tot ruim 40.000 km.

Een fiets met een accu van 500 wattuur heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer. Met weinig ondersteuning kun je zo’n 150 kilometer ver komen. De autonomie hangt niet alleen af ​​van de accu en je eigen inspanning, maar ook van luchtweerstand en rolweerstand.

  • Veel Keuzes: Met je afgedankte elektrische fiets word je welkom geheten bij je fietsdealer of recyclagepark. Is het nog te repareren en wil je iemand anders een plezier doen, breng het dan naar De Kringwinkel.
  • Wie wil mijn oude fiets? doe die oude fiets maar weg
  • Laat je fiets ophalen door je gemeente. Sommige gemeenten halen oude fietsen gratis op. …
  • Breng je fiets naar de vuilnisbelt. Haalt uw gemeente geen oude fietsen op? …
  • Breng de fiets naar een fietsenmaker. …
  • Breng de fiets naar een kringloopwinkel. …

Maak van je oude fiets iets moois. …

Wat is een elektrische fiets nog waard?

Doneer je fiets aan een goed doel.

Wie koopt oude fietsen? Studentfiets.nl is altijd op zoek naar oude (defecte) fietsen! Heb je een oude fiets in de schuur staan ​​die niet meer gebruikt wordt? Wij halen hem dan kosteloos bij je op en je krijgt een passende vergoeding voor de fiets. Studentfiets.nl koopt alleen fietsen na ondertekening van een eerlijkheidsverklaring.

Wat levert een tweedehands elektrische fiets op?

Voorheen werd gerekend met 20 procent extra per jaar, nu liggen de verkoopprijzen van tweedehands elektrische fietsen duidelijk hoger. Over het algemeen geldt dat een e-bike die bij aankoop € 2.500 kostte, na (ongeveer) drie jaar nog tussen de € 1.000 en € 1.200 waard is.

Wat is de marge op een elektrische fiets? De Bruto Winstmarge op de koop/verkoop van 1 E-bike is in procenten € 431,40 / € 500,- = 86,28%.