Elektrische fiets gebruikt door een derde van de Nederlanders

De reden lijkt verband te houden met de gezondheidstoestand

In Nederland gebruikt bijna een derde (30%) van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets. Ouderen (65 jaar en ouder) doen dat: meer dan de helft van deze groep fietst alleen elektrisch. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder bijna 7000 mensen. De meerderheid van de deelnemers (70%) koos voor e-bikes ‘om het fietsen makkelijker te maken’.

Deze reden lijkt verband te houden met de gezondheidstoestand. Naast ouderen geven vaak mensen die niet aan de Beweegrichtlijnen voldoen of niet wekelijks bewegen of mensen met overgewicht, langdurige aandoeningen of lichamelijke beperkingen deze reden. Dit geldt niet voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Voor bijna 6 op de 10 is ‘sneller fietsen’ de belangrijkste reden om elektrisch te fietsen.

Gebruikers, doelen, afstanden en redenen In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM onderzoek gedaan naar het gebruik van elektrische fietsen. We kijken wie elektrische fietsen gebruikt, met welk doel en over welke afstand en waarom. De resultaten zijn gebaseerd op de Aanvullende Module ‘Bewegen en Ongevallen’ van de Leefstijlmonitor uitgevoerd door RIVM en VeiligheidNL, in samenwerking met het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) (2021). Aan het onderzoek deden 6.901 fietsers van 12 jaar en ouder mee. In 2023 wordt de meting herhaald.

Factsheet Elektrisch fietsen in Nederland

Aanvullende info …

Raadpleeg de bron en/of provider voor meer informatie over dit bericht. Nieuws is onderhevig aan verandering, inclusief fouten of onnauwkeurigheden. Lees ook onze Disclaimer en meld berichten, opmerkingen en/of afbeeldingen die in strijd zijn met onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante artikelen, indien van toepassing…

Artikelen met gelijksoortige tags …

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een elektrische fiets?

Bezit en verkoop. 923.000 nieuwe fietsen verkocht in 2021; 16% minder dan in 2020. De elektrische fiets is goed voor 52% van het totale marktaandeel. De gemiddelde aankoopprijs van een fiets in 2021 is 1.627 euro (2020 1.499 euro).

.

Hoeveel ouderen hebben een elektrische fiets?

Het elektrische fietsbezit onder 55-plussers was in 2019 het hoogst onder de 65- tot 75-jarigen, van wie 45 procent minimaal één e-bike in huis heeft. Van 55 tot 65 jaar en ouder dan 75 jaar heeft respectievelijk 37 en 36 procent een e-bike in huis.

Hoe vaak kun je een fiets accu opladen?

Om diepe ontlading te voorkomen, wordt aanbevolen om de batterij minimaal elke twee maanden volledig op te laden. Sommige accu’s kunnen in die periode aan de lader blijven, andere fabrikanten raden af ​​dit te doen. Lees daarom altijd de handleiding die bij de elektrische fiets zit.

Kan een elektrische fiets ‘s nachts aan de oplader blijven staan? Veel mensen hangen hun elektrische fietsen dag en nacht aan de oplader. Het is niet altijd verstandig. De slimme fietsoplader stopt automatisch als de accu vol is, zodat je zonder gevolgen kunt blijven aansluiten op het lichtnet. Bij andere accu’s kunt u het beste de adapterstekker uit het stopcontact halen nadat deze volledig is opgeladen.

Hoe lang gaat de fietslader mee? Als je de Li-ion accu steeds leeg laat lopen en vervolgens weer voor 100% oplaadt, kun je een levensduur van 300 tot 500 laadcycli verwachten. Als je de accu echter maar tot 50% vult en daarna weer oplaadt, gaat de Li-ion accu 1200 tot 1500 laadcycli mee.

Kan je een Fietsaccu overladen?

Gelukkig voorkomt het batterijmanagementsysteem (BMS) van de batterij diepe ontlading en overladen. Ondanks BMS kan er volgens TestKees toch zelfontlading optreden als je je e-bike maandenlang ongebruikt laat staan.

Hoe lang gaat een fietsaccu mee op een lader?

Kun je meer vragen? Elke batterij moet goed worden opgeladen voor een optimale levensduur. Als je een te hoge laadspanning gebruikt (overladen), kan er zelfs explosief knalgas ontstaan. Normaal gesproken ligt de maximale laadspanning van een loodaccu tussen de 13,6 Volt en 14,8 Volt.

Hoe vaak kun je een batterij opladen?

Hoe vaak u de batterij kunt opladen, is afhankelijk van het type oplaadbare batterij. Het aantal varieert van 300 tot 1500 keer.

Hoe zorg je het beste voor je batterij? Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone niet meer dan 80% op. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterijbescherming (Samsung) of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik originele of gecertificeerde opladers en kabels.