Fatbikes in overvloed in Amsterdam: ‘Ze gaan veel te hard’

Ze zijn erg populair onder jongeren, maar de Fietsersbond is er niet blij mee: dikke fietsen. Deze elektrische fietsen zie je vaker rijden in de grote steden. Op een regenachtige ochtend bij het Vondelpark ziet verslaggever Jozephine Trehy een fietssnelweg. “Mensen met honden proberen hier met gevaar voor eigen leven over te steken.”

“Ze gaan veel te hard”, zegt Florrie de Pater, voorzitter van de Amsterdamse Fietsersbond. De fatbikes en Van Moof-fietsen gaan volgens haar gemiddeld 30 kilometer per uur, met pieken tot 37 of 40 km per uur. Sinds 1 januari is een helm verplicht voor snorfietsen, maar voor elektrische fietsen is een helm niet verplicht. “De fatbikes zijn ontzettend populair in Amsterdam, je ziet ze steeds meer. Je kunt hard gaan en toch hoef je geen helm te dragen.”

Opgevoerde fiets

Op het moment van meldingen die de Fietsersbond sinds 1 juli 2022 ontvangt, zijn er ‘al zeker 250-300 meldingen binnengekomen’. “Er gebeuren veel ongelukken”, zegt De Pater. Dat beaamt een vrouw op Van Moof, die ’s morgens vroeg door Amsterdam fietst. “Ja, er ontstaan ​​gevaarlijke situaties; je hebt veel snelheid.” Hij gebaart naar zijn eigen e-bike: “Deze fiets is getuned, maar ik heb geen ongelukken gehad of zo.”

Het probleem met de fatbikes zit hem in een hendel: “Als het gegooid wordt, hoef je niet te trappen. Je ziet fatbikes vaak honderden meters rijden zonder te hoeven trappen. Dat is helemaal geen e-bike, dat is een snorfiets.” daar zou nu al een helmplicht op moeten komen’, aldus De Pater.

Mooie helmen

De vraag is of er een aparte helmplicht moet komen voor de fatbike en Van Moofs. De Fietsersbond is er nog niet: “Dan moet je waarschijnlijk een helm op alle e-bikes verplicht stellen.” De bond vreest dat mensen die op dit moment nog elektrisch fietsen, helemaal zullen stoppen met fietsen. “Veel mensen vinden het dragen van een helm niet prettig en denken al snel: ‘Fiets dan maar niet.’ Al is de e-bike zo’n oplossing.” De vakbond onderzoekt nog wat de beste optie is.

Ondertussen rijden er nog steeds elektrische fietsen in Amsterdam. Een vrouw gekleed in een regenpak stopt. “Ik ga nu 16 mph,” zei hij. Op de vraag of haar fiets getuned is, moet ze lachen. “Nee kerel, ik weet niet eens hoe ik dat moet doen.” Maar ze zou nog steeds graag de verplichting van een helm willen. “Ik vind het veilig. Met zo’n elektrische fiets daal je heel anders af dan met een gewone stadsfiets.” Maar waarom draagt ​​ze nog geen helm? “Ik vind ze niet zo leuk. Ik hoop dat er mooiere komen als ze verplicht worden.” Ze denkt even na: “Al zie ik er nu natuurlijk niet goed uit in mijn regenpak”, glimlacht ze.

NOS Radio 1 Journaal

Word elke werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en een voorproefje van de dag. Maandag t/m vrijdag tussen 06:00 en 09:30 op NPO Radio 1.

In het weekend is van 07:00 tot 08:30 uur het NOS Radio 1 Journaal te horen, gepresenteerd door Dieuwke Teertstra.