Hoe de digitale game changer Cowboy een elektrische fietsmand maakte

Een e-bike met een slim design en makkelijk in gebruik, die fietsers met elkaar verbindt. Het was de elektrische fiets die Tanguy Goretti wilde, maar niet kon vinden. Hij bracht het dan ook zelf op de markt, samen met Adrien Roose en Karim Slaoui, onder het merk Cowboy. Hoe? Door drie keer te durven.

1. Durf radicaal vanuit de gebruiker te denken

“Alle modellen elektrische fietsen waren destijds erg zwaar”, herinnert Tanguy zich. “Op zo’n e-bike wilde je niet gezien worden, want dat was niet tof.” Het moest cooler, beter, eenvoudiger. Een e-bike moest mooi zijn, maar ook makkelijk in gebruik en onderhoud. Dus zonder kettingen, zonder versnellingen, … Zonder gedoe voor de fietser.

We wilden een e-bike maken zonder compromissen, van een merk dat jongeren zou aanspreken

Les? Durf radicaal naar je product of dienst te kijken vanuit de gebruiker. Hoe ziet de ultieme versie eruit in de stoutste dromen van u en uw klanten? Iets waar Cowboy ook vraagtekens bij zette bij e-bikers – ga niet zomaar je eigen droom na.

2. Durf op de juiste partners te rekenen

Om eerlijk te zijn: “We wisten niets van de fietsindustrie. Maar we hadden wel een goed idee van wat een e-bike zou moeten zijn. We hebben dit idee aan honderd fabrikanten voorgelegd. Ze begrepen dat we er een succes, maar we hadden hun hulp nodig bij de bouw.”

Januari 2017. Cowboy haalde een relatief beperkt bedrag op: 700.000 euro. Wat te maken van deze allereerste fiets, waarmee Tanguy & co. direct een prestigieuze prijs winnen. Het prototype blijkt de aanjager van het succes.

Les? Weet je wel wat je wilt bereiken, maar niet hoe? Overtuig dan de partners die het weten. Doe zelf waar je goed in bent en vertrouw voor de rest op anderen.

3. Durf het groot genoeg te zien

Het leek ooit de ultieme droom van Belgische bedrijven. Maar bedrijven als Cowboy doen het vandaag: internationaliseren. “Wil je iets groots bereiken en investeerders overtuigen, dan moet je ook snel buiten ons land actief worden”, raadt Tanguy aan.

Tegenwoordig circuleren Cowboy e-bikes ook in 12 Europese landen en de Verenigde Staten

Les? Voor sommige producten en diensten is België groot genoeg, voor andere niet. Zie internationalisering dus niet meer als einddoel, maar als springplank naar een volgende fase.

Het resultaat: e-bike met ultiem gebruiksgemak

“Onze e-bikes hebben geen startknop”, zegt Tanguy. “Je zet ze aan via een bijbehorende app op je smartphone. De fietsen hebben ook geen versnellingen: zodra je gaat rijden, krijg je net genoeg extra duwkracht. Je legt je smartphone op je stuur om te navigeren. De fietsketting kan niet over het pad glijden, omdat er geen op staat. Het wordt aangedreven door een riem.

Of Cowboy de mobiliteit vergroent?

“We willen vooral een heel goed product aanbieden, waarmee onze klanten zich straks weer vrij kunnen bewegen in de stad. Groenere mobiliteit zal vanzelf volgen”, zegt Tanguy. Cowboy verkoopt aan mensen van gemiddeld 25 tot 35 jaar in de stad. In het begin vooral mannen, tegenwoordig ook veel vrouwen.

Onze klanten maken momenteel maar liefst 1 miljoen fietstochten per maand, van de tienduizenden verkochte fietsen

Digital Gamechangers samen met Telenet Business

Trends en Telenet Business presenteren in deze reeks de verhalen van vijf grote lokale digitale game changers. We zoeken de verandering die deze ondernemers in gang hebben gezet in verschillende sectoren van de samenleving. Deze week: Hoe Cowboy e-biken makkelijk en cool maakte.

“Telenet hecht als werkgever veel belang aan duurzaamheid op tal van vlakken, ook op het gebied van duurzame mobiliteit”, zegt Sven De Cremer, Head of Reward & Voordelen “Telenet heeft in het kader hiervan verschillende initiatieven genomen, waaronder het ter beschikking stellen van e-bikes in leasing. E-bikes worden momenteel aangeboden aan medewerkers met een mobiliteitsbudget. Daarnaast worden er ook e-bikes aangeboden aan medewerkers die geen mobiliteitsbudget hebben. geen mobiliteitsbudget hebben dankzij ons flexibele verloningssysteem (Explore Benefits). We zien dat dit een groot succes is en steeds populairder wordt. Steeds meer medewerkers kiezen voor een elektrische fiets en komen er ook mee werken. Tot op heden , kochten al meer dan 400 collega’s een e-bike via Telenet.”

Meer inspirerende verhalen van innovatieve ondernemers lees je hier.

“Alle modellen elektrische fietsen waren destijds erg zwaar”, herinnert Tanguy zich. “Op zo’n e-bike wilde je niet gezien worden, want dat was niet tof.” Het moest cooler, beter, eenvoudiger. Een e-bike moest mooi zijn, maar ook makkelijk in gebruik en onderhoud. Dus geen ketting, geen versnellingen, … Geen gedoe voor de fietser De les? Durf radicaal naar je product of dienst te kijken vanuit de gebruiker. Hoe ziet de ultieme versie eruit in de stoutste dromen van u en uw klanten? Iets waar Cowboy ook vraagtekens bij zette bij e-bikers – ga niet zomaar je eigen droom na. Om eerlijk te zijn: “We wisten niets van de fietsindustrie. Maar we hadden de juiste visie van wat een elektrische fiets zou moeten zijn. We hebben dit idee gepitcht aan honderd industriëlen. Ze begrepen dat we er een succes van konden maken, maar dat we hun hulp nodig hadden voor de bouw.” Januari 2017. Cowboy haalde een relatief beperkt bedrag op: 700.000 euro. Wat te maken van deze allereerste fiets, waarmee Tanguy & co. direct een prestigieuze prijs winnen. Het prototype blijkt de springplank naar succes. Les ? Weet je wel wat je wilt bereiken, maar niet hoe? Overtuig dan de partners die het weten. Zelf doen waar je goed in bent en voor de rest afhankelijk zijn van anderen, dat leek ooit de ultieme droom van Belgische bedrijven. Maar bedrijven als Cowboy doen het vandaag: internationaliseren. “Wil je iets groots bereiken en investeerders overtuigen, dan moet je ook snel buiten ons land actief worden”, raadt Tanguy aan. Voor sommige producten en diensten is België groot genoeg, voor andere niet. Zie internationalisering dus niet als einddoel, maar als opstap naar een volgende fase. nte “Onze elektrische fietsen hebben geen startknop”, zegt Tanguy. “Je zet ze aan via een bijbehorende app op je smartphone. De fietsen hebben ook geen versnellingen: zodra je begint te rijden, krijg je net genoeg extra duwkracht. Je smartphone om op je stuur te zetten om te navigeren. , de fietsketting kan er niet af, want die zit er niet op. De aandrijving gebeurt met een riem.” “We willen vooral een heel goed product aanbieden, waarmee onze klanten zich weer vrij kunnen bewegen in de stad. Dat leidt automatisch tot groenere mobiliteit”, zegt Tanguy. Cowboy verkoopt in de stad. In het begin vooral mannen, tegenwoordig ook veel vrouwen.