Hoe duurzaam is een elektrische fiets?

Een van Nederlands bekendste en best verkochte fietsmerken, Sparta, bracht in 1998 de eerste elektrische fiets op de markt. Naar schatting waren er in 2012 een miljoen elektrische fietsen op de weg. In 2022 zal dit aantal ongeveer verdrievoudigen. Van het totaal aantal verkochte fietsen komt 70% van de omzet uit de verkoop van een elektrische fiets.

Zoals vaak bij nieuwe technologieën, is ook bij de e-bike de vraag: wordt de oplossing niet daadwerkelijk een probleem? Je kunt je ook afvragen hoe duurzaam een ​​elektrische fiets is. In deze blog lees je alles over de duurzaamheid van elektrische fietsen.

CO2-uitstoot e-bike

Een groot pluspunt van de elektrische fiets is dat deze geen schadelijke CO2 uitstoot heeft. CO2 verwarmt de aarde. Als gevolg hiervan ervaren we allerlei soorten klimaatveranderingen. Denk bijvoorbeeld aan een stijgende zeespiegel en extremer weer. Dat merkten we vorig jaar al in de twee hittegolven. Zeker wanneer je je auto vervangt door de elektrische fiets worden er veel schadelijke uitlaatgassen bespaard.

Wel moet de accu van uw elektrische fiets worden opgeladen. Hiervoor wordt voornamelijk de zogenaamde grijze stroom gebruikt. Dit verbruik om je accu op te laden is echter minimaal. Slechts 3% ten opzichte van de gemiddelde personenauto.

Vervangend effect valt over te discussiëren

Volgens onderzoeker bij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, Mathijs de Haas, hangen de baten van de elektrische fiets vooral af van het effect van de elektrische fiets. Vervangt de elektrische fiets de auto of de gewone fiets? Als de leerlingen bijvoorbeeld de elektrische fiets pakken in plaats van de ‘gewone’ fiets, is de ecologische voetafdruk juist groter.

Op lange termijn winstgevend

De laatste jaren lijkt er een kentering te komen in het vervangingseffect van de e-bike. Je ziet steeds meer werkende mensen een elektrische fiets kopen. Ook onder jongeren neemt de populariteit toe. Voor een deel van de werkgroep is gekozen voor de elektrische fiets als vervanger van de auto. Dit lijkt hoopvol, aangezien het de werknemers en de jongeren zijn die steeds vaker een elektrische fiets moeten kopen.

Meer weten over de verwachte e-bike trends in 2023?

Favoriete elektrische fiets van 2023

Ben je op zoek naar een elektrische fiets die ideaal is voor in de stad? Als je op zoek bent naar een veelzijdige, volledig uitgeruste en betaalbare e-bike, overweeg dan onze #1 favoriete e-bike van 2023: de Sparta a-Lane Energy F8e 2023.

Deze e-bike van Sparta heeft een voorwielmotor van het merk E-motion. De standaard batterijcapaciteit is 300 Wh. Eventuele upgrade van het accupakket is mogelijk naar 400 Wh of 500 Wh. Dankzij de trapondersteuning tot 25 km/u worden ritjes naar het werk of school een stuk aangenamer. Met de geveerde zadelpen en voorvork hoef je je geen zorgen te maken dat je zithouding oncomfortabel wordt.

Wil je liever direct de voordelen van deze Sparta e-bike ervaren? Maak direct een afspraak voor een proefrit in één van de fysieke winkels bij jou in de buurt!

Kan een elektrische fiets kapot gaan als het te lang in de regen staat?

Hoeveel Nm Bosch Performance Cruise? Gegevens Bosch Performance Line Cruise Drive Unit: Vermogen 60 NM, Bekrachtigd tot 275%, Max. snelheid 25 km/u.

Hoe lees je de Bosch fietscomputer uit? 1. Start COBI. Fiets-app op je smartphone. 2….U kunt de softwareversie opvragen via de ingebouwde computer.

  • Wanneer het systeem is uitgeschakeld, houdt u de toetsen “-” en ” ” tegelijkertijd ingedrukt.
  • Druk kort op de aan/uit-knop.
  • De huidige softwareversie wordt weergegeven als scrollende tekst.

Hoe reset je een Bosch fietscomputer?

Schakel het Bosch eBike-aandrijfsysteem in. totdat de tekst “Start versnelling” op het Bosch-display verschijnt. totdat â–â op het Bosch-display verschijnt. Houd op het Bosch-display de ‘reset’-knop ca. 3 seconden om de deactivering van de startversnelling op te slaan.

Hoe kalibreer ik mijn elektrische fiets? Bij de meeste e-bikes kun je via het display zelf een standaard kalibratie uitvoeren. Heb je de e-bike al lang, of lukt deze kalibratie niet, dan kun je bij de fietsspecialist terecht voor een uitgebreide kalibratie van de motor.

Hoe reset je een fietscomputer? Veel typen hebben aan de onderkant een resetknop die je met een pen kunt indrukken. Vervolgens kun je met de functietoetsen op de voorzijde de juiste instelling invoeren. Maar soms moet je een of meerdere knoppen een paar seconden ingedrukt houden om in het instellingenmenu te komen.

Wat is de levensduur van een elektrische fiets?

Gemiddeld gaat een elektrische fiets tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je wel enige controle over hoe lang je e-bike meegaat. Bij goed onderhoud hebben vrijwel alle onderdelen een levensduur van 10 jaar. De enige uitzondering hierop is de batterij.

Hoe oud wordt een elektrische fiets? Fietsen zijn natuurlijk enorm duurzaam. Als je goed voor je fiets zorgt, gaat hij al snel meer dan tien jaar mee. Bij elektrische fietsen is dat net iets anders. Bij juist gebruik gaan bijna alle onderdelen ook nog eens tien jaar mee.

Is een elektrische fiets vermoeiend? Elektrisch fietsen is minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning. Je verbruikt minder energie en verbrandt dus minder calorieën. Aan de andere kant zul je sneller langere afstanden afleggen met je elektrische fiets, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer (1).

Hoeveel kilometer kan een elektrische fiets maken?

Een fiets met een accu van 500 wattuur heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer. Met een beetje ondersteuning kun je zo’n 150 kilometer ver komen. De actieradius hangt niet alleen af ​​van de accu en je eigen inspanning, maar ook van luchtweerstand en rolweerstand.

Hoe lang gaat de motor mee op een elektrische fiets? Gemiddeld gaat een elektrische fiets tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je wel enige controle over hoe lang je e-bike meegaat.

Hoe snel kun jij gaan op een elektrische fiets? De daadwerkelijke snelheid van een elektrische fiets is, net als de actieradius, afhankelijk van veel externe factoren. Onder optimale omstandigheden haal je 25 tot 45 kilometer per uur. De 45 kilometer per uur is alleen te halen met speed pedelecs.

Kun je met een elektrische fiets ook gewoon fietsen?

Ja, je kunt ook trappen met een elektrische fiets. Zet je de motor uit of is de accu leeg, dan kun je gewoon verder fietsen. Houd er rekening mee dat je wat zwaarder fietst. Een elektrische fiets weegt nu eenmaal meer dan een gewone fiets.

Wat is het nadeel van een elektrische fiets? Beperkt bereik: de batterijcapaciteit is mogelijk te klein. Vooral als de batterij na verloop van tijd verslechtert. Fietsen zonder elektrische ondersteuning is op sommige e-bikes veel zwaarder dan op een gewone fiets. Onderhoud en reparatie zijn relatief duur.

Wat kun je met een elektrische fiets? Een elektrische fiets combineert je eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tot zo’n 25 kilometer per uur of met een speed pedelec tot 45 kilometer per uur. De stroom voor de ‘duw in de rug’ komt van de accu, die zich in de achterste houder, op of in het frame bevindt.

Kun je elektrisch fietsen zonder accu? Je kunt de elektrische fiets ook zonder accu gebruiken, maar dan werkt de trapondersteuning niet meer. Hoe moet ik omgaan met de batterij? Batterijen verliezen na verloop van tijd ook wat energie als ze niet worden gebruikt. Het is daarom verstandig om de accu regelmatig op te laden.

Kan fietscomputer tegen regen?

Een elektrische fiets kan tegen een beperkte hoeveelheid water. De motor, accu en fietscomputer zijn waterdicht. Vermijd hevige regenval en schoonmaken met een hogedrukslang.

Is regen slecht voor je elektrische fiets? Gelukkig zijn alle e-bikes waterdicht en is rijden in de regen meestal geen probleem. Ook elektronische e-bike onderdelen zoals displays en fietsaccu’s moeten tegen een paar regendruppels kunnen. Regent het hard? Dan kun je beter een droge plek zoeken met je elektrische fiets.

Kan een elektrische fiets in de regen staan ​​zonder accu? Ja, het is toegestaan.

Is de Bosch Intuvia waterdicht? Is de Bosch Intuvia waterdicht? Bosch Intuvia is spatwaterdicht. In de winkel is ook een praktische beschermhoes verkrijgbaar, die uw boordcomputer niet alleen beschermt tegen vocht, maar ook tegen vuil, krassen en soortgelijke gebruikssporen.

Kun je een elektrische fiets buiten laten staan?

Bij normaal droog weer kan de e-bike prima buiten staan. Wij raden u echter aan om bij het opbergen altijd de uitneembare accu los te koppelen van de fiets. Bij regen, ijs, sneeuw, storm of extreme temperaturen kun je je e-bike het beste onder een afdak of binnen stallen.

Kan een elektrische fiets tegen vorst? Een e-bike accu kan tegenwoordig veel hebben, maar temperaturen onder het vriespunt dienen vermeden te worden vanwege het risico op condensvorming in de accu. Bij strenge vorst (of temperaturen onder de 10 °C) maken chemische processen in de accu deze onbruikbaar.