Hoe een fiets schoonmaken


Hoe een fiets schoonmaken?

Als jij uw fiets om de zoveel tijd onderhoud dan gaat uw fiets veel langer mee. De fiets bestaat uit verschillende onderdelen zoals de ketting, die kan breken of beschadigd worden. Het is belangrijk om de fietsonderdelen te blijven onderhouden omdat ze beschadigd kunnen worden, wanneer men niets aan doet. Een fiets onderhouden neemt niet veel tijd in beslag , dus zoek geen excuus om het niet te doen. Bovendien kan het op langere termijn het fietscomfort en de veiligheid van de fiets in het gedrang.

Zo onderhoud je uw fiets

Materiaal die jij nodig hebt bestaat uit

  • Speciale onderhoudsproducten voor de fiets
  • reiniger om uw fiets te ontvetten
  • een spons
  • een vod
  • een emmer water
  • kruipolie voor de fiets
  • een zachte borstel

Om rustvlekken te verwijderen heb jij het volgende nodig: 

Zelfs wanneer je je fiets droog stalt kan het nog steeds gebeuren dat je fiets zal begginen te roesten. Ook al staat uw fiets elke dag in uw garage. Krijg jij na verloop van tijd toch roestvlekken. Gelukkig zijn roestvlekken redelijk makkelijk om te verwijderen. Eerst begin jij met de roest weg te halen met een staalborstel en vervolgens poetst jij de roestvekken met een schuurspons.

  • een staalborstel
  • een schuurspons
  • WD 40 Of een citroen of aluminiumfolie

Stap één

Neem de onderhoudsproducten voor de fiets en een emmer water, voeg een beetje fietsreiniger aan het water toe. Gebruik alleen maar producten die voor het onderhoud van een fiets geschik zijn. Gebruik nooit afwasproducten die jij ook in de keuken of badkamer gebruikt , het kan gebeuren dat deze producten uw fiets onderdelen beschadigen.

Stap twee het onderhoud

Plaats uw fiets op een droge en propere plaats, en voorzie genoeg ruimt rond de fiets. Begin eerst met het schoonmaken van de kader van de fiets en vervolgen de wielen. Hoe jij de kader van een fiets moet schoonmaken? Neem een spons en doe een beetje ontvettende reinger en begin met schoonmaken. Om de fiets af te spoelen gebruik geen hoge druk want als die te krachtig is , dan kun die de fietsonderdelen beschadigen. Gebruik altijd een vod om de velgen of de spaken schoon te maken.

Stap drie ( spoelen en drogen van de fiets)

Spoel je fiets  grondig  af, er  mag geen enkele spoortje zeep of schoonmaakmiddel overblijven. Een fiets droog jij best met een droge doek en vervolgens wrijf jij over de vochtige/natte fietsonderdelen. Zorg ervoor dat alles droog is , als de fiets onderdelen vochtig blijven kunnen ze beginnen te roesten.

Stap vier het ontvetten en de ketting insmeren

Wanneer weet jij of uw ketting ingesmeerd of ingevet moet worden ? Merk jij dat uw ketting vuil of vies uit zien of begint het lawaai te maken tijdens fietsen? Jij kan speciale ontvettende spray kopen waarmee jij de cassette in kan spuiten.

Stap vijf inoliëen

Koop een bus fietsolie en smeer de ketting goed in, jij gaat direct merken dat uw fiets vele vlotter gaat draaien en de verstellingen gaan gemakkelijk werken.

Stap zes

De remmen hebben extra aandacht nodg tijdens het schoonmaken van uw fiets. Want als remmen nat of vochtig zijn dan zullen ze  veel meer lawaai maken en minder goed functioneren.

Stap 7

Als je fiets  helemaal droog is , dan kan je nog best een laagje siliconenspray aanbrengen. Een siliconenspray werkt isolerend en waterafstotend waardoor bij een volgende schoonmaakbeurt het vuil veel beter zal loslaten.