Laad je elektrische fiets op, de beste manier

1. Wanneer ik een accu koop voor mijn e-bike, zit er dan een oplader bij?

Als u een nieuwe fiets koopt, wordt deze compleet geleverd met accu en oplader. Als u echter online een nieuwe vervangende batterij koopt, moet u de beschrijving van de verkoper zorgvuldig controleren om te zien of er ook een nieuwe oplader wordt meegeleverd. Niet vaak. Maar als je oplader nog goed werkt, hoeft dat niet. Let op: de oplader wordt meegeleverd als je bijvoorbeeld via Marktplaats een tweedehands elektrische fiets koopt. Houd er ook rekening mee dat als je een elektrische fiets zonder oplader voor een aantrekkelijke prijs aangeboden krijgt, de kans groot is dat deze gestolen wordt.

2. Kan ik iedere acculader gebruiken?

Nee, zeker niet. Elk batterijmodel wordt geleverd met een oplader. Aan de buitenkant van de oplader kun je meestal niet zien voor welke accu hij is. Plak direct na aankoop een sticker op de oplader zodat je weet bij welke fiets en welke accu hij hoort. Het voorkomen van verwarringsgevaar is vooral belangrijk omdat laders verschillende voltages kunnen hebben. Als u de verkeerde oplader gebruikt, bestaat de mogelijkheid dat bijvoorbeeld de accu wordt overladen en is er mogelijk brandgevaar. De meeste accu’s zijn 24 of 36 volt. Hiervoor is een 29 of 42 volt lader voldoende.

3. Wat moet ik doen als de fiets acculader niet goed lijkt te werken?

De meeste mensen weten dat het gevaarlijk is om met een batterij te rommelen, maar sommigen willen toch proberen een oplader te repareren. Doe dat niet. De kans dat het iets intern beschadigt, wat het laadproces onderbreekt, is groot.

Het komt nog regelmatig voor dat laders erg heet worden tijdens het opladen. We horen zelfs berichten dat opladers zo heet worden dat je ze niet eens kunt oppakken. De levensduur van zo’n oplader komt vaak ten einde en wij raden aan om deze te vervangen. Soms brandt een oplader intern door en doet hij het niet meer. Een nieuwe koop je voor een bedrag van €50 tot €100.

Wanneer moet je fietsaccu worden vervangen?

4. Waar moet ik op letten bij aanschaf van een nieuwe lader?

Zorg ervoor dat u een oplader koopt die past bij de batterij die u heeft (zie vraag 2). Gespecialiseerde verkopers geven duidelijk aan welk model lader bij welk model accu past. Nog niet alle originele laders zijn te bestellen, maar in de meeste gevallen zijn er alternatieven beschikbaar. Neem bij twijfel contact op met de leverancier, een fietsenmaker of een accu- en laderspecialist, zoals Zuidewind Fietsaccuservice. Zij hebben 125 verschillende opladers op voorraad en kunnen je goed adviseren.

5. Wanneer is het tijd om de accu weer op te laden?

Bij oudere modellen was het nog wel eens de vraag hoe leeg de accu moest zijn voordat het tijd was om hem op te laden. Maar met de lithiumcellen van tegenwoordig heeft de overgrote meerderheid van de batterijen ze tegenwoordig, dat maakt niet uit. Of je accu nu nog voor 40, 60 of 80 procent vol is, je laadt gewoon op zonder zorgen. En ook dat kan tot 100 procent.

Batterijen met lithiumcellen lopen trouwens niet leeg als ze stil staan. Dit is bijvoorbeeld het geval met de nikkel-metaalhydridebatterijen die bij de verouderde Sparta ION werden geleverd.

6. Hoelang moet een fietsaccu aan de lader?

Als algemene vuistregel kunt u rekenen op ongeveer een uur opladen voor 100 watt. Heb je dus een bijna lege batterij van 400 watt, dan moet je rekenen op vier uur. Plan om je elektrische fiets op te laden, zodat hij thuis is als de accu volledig is opgeladen, zodat je hem meteen kunt loskoppelen. Het is altijd aan te raden om het onderhoudsboekje dat bij de fiets zit goed te lezen, het kan zijn dat de fabrikant specifieke oplaadadviezen heeft voor jouw model e-bike.

7. Kan het kwaad als je de accu lang aan de lader laat liggen?

Wanneer je oplader aangeeft dat de accu vol is – normaal gesproken wordt het rode lampje groen – is het belangrijk om deze zo snel mogelijk los te koppelen. Je wilt niet dat de oplader de accu nog meer oplaadt als je e-bike helemaal is opgeladen.

8. Kan slim laden je geld besparen?

Ja natuurlijk. Maar dan moet je wel een elektriciteitsleverancier hebben die dynamische energieprijzen rekent. Dan kunt u zien op welk moment van de dag u het goedkoopst kunt opladen; meestal is dat ‘s nachts. Natuurlijk: de batterij laadt meestal in vier of vijf uur op, dus je zou je bed uit moeten om de stekker uit het stopcontact te halen. De vraag is of het het waard is.

9. Hoe werkt het laden met een zogeheten powerstation?

Een elektriciteitscentrale is een draagbare eenheid met lithiumcellen. Je kunt hem opladen met een scherm met zonnecellen, zodat je jezelf kunt vullen met de gratis energie van de zon. De centrale heeft allerlei stopcontacten, ook 220 volt. Dit is een goedkope manier van opladen en aangezien een energiecentrale draagbaar is, werkt hij ook op locatie!

10. Kan ik binnenshuis laden?

We raden aan om een ​​batterij nooit binnenshuis op te laden. Juist vanwege het risico – klein, maar toch aanwezig – dat de accu vlam vat, is het niet aan te raden de lader thuis in het stopcontact te steken. Het is veel beter om het in bijvoorbeeld een schuur of onder een afdak te doen. Zorg ervoor dat de omgeving niet vochtig is. Als er iets misgaat, waarschuw dan de hulpdiensten. Vermijd het inademen van giftige dampen.

11. Is er goed nieuws te melden over acculaders?

Ja, hoewel het nog steeds muziek van de toekomst is. Op dit moment zijn er nog veel verschillende enkelpolige en meerpolige stekkers, maar in Europees verband wordt gewerkt aan een universele en eenduidige stekker voor acculaders. De verwachting is dat er rond 2025 een einde komt aan de grote verscheidenheid aan laders. Het is overigens oppassen geblazen, want de laders kunnen nog steeds een ander voltage hebben.

12. Kan ik m’n lader meenemen op vakantie?

Van nature. Maar als je met je elektrische fiets naar het buitenland gaat, check dan van te voren wat voor stopcontacten ze daar hebben. De meeste Europese landen hebben inmiddels dezelfde stekkers en stopcontacten, maar in Engeland zul je echt een speciale reis/wereldstekker moeten gebruiken.

Verleng de levensduur van je batterij terwijl je trapt

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe vaak moet je elektrische fiets opladen?

Om diepe ontlading te voorkomen, wordt aanbevolen om de batterij ten minste om de twee maanden volledig op te laden. Sommige batterijen kunnen die periode aan de lader blijven, een andere fabrikant raadt dit af. Lees daarom altijd de handleiding die bij de elektrische fiets zit.

Hoe vaak kan een batterij worden opgeladen? Hoe vaak u een batterij kunt opladen, hangt af van het type oplaadbare batterij. De getallen variëren van 300 tot 1500 keer.

Hoe lang mag een fietsaccu aan de lader?

Wat is de beste manier om een ​​elektrische fiets op te laden? De algemene vuistregel voor het opladen van je fietsaccu: Je laadt de accu van je elektrische fiets het beste op wanneer deze tussen de 40% en 70% is opgeladen. Opladen na elke korte rit is niet nodig, maar met moderne elektrische fietsen kan het ook geen kwaad. Het belangrijkste is om een ​​diepe ontlading te voorkomen.

Hoe lang kan elektrische fiets stilstaan?

Hoe lang je moet wachten voordat je je elektrische fiets weer de weg op kunt, hangt grotendeels af van het type accu in je elektrische fiets. De ene batterij is in zes uur weer helemaal opgeladen, de andere doet er wat langer over. Je kunt de accu opladen terwijl je op de fiets zit, maar je kunt hem ook los van je fiets opladen.

Kan een elektrische fiets worden uitgeschakeld? Om de elektrische fiets uit te schakelen, schakelt u de batterij uit, waarna het scherm ook wordt uitgeschakeld, of u kunt de aan / uit-knop op het scherm een ​​paar seconden ingedrukt houden. Om precies te weten hoe jouw model elektrische fiets aan- en uitgezet kan worden, raadpleeg je de handleiding.

Hoe de accu van de elektrische fiets opbergen? Opslag van de accu van de elektrische fiets Het is belangrijk om de accu van uw elektrische fiets zo vorstvrij mogelijk op te slaan, bij voorkeur op een droge en geventileerde plaats bij kamertemperatuur. Dus staat je elektrische fiets in de schuur of buiten? Haal bij kou de accu uit de elektrische fiets en berg deze binnen op.

Hoe blus je een fiets accu?

Lithium-ionbatterijen doven Het volledig onderdompelen van het apparaat of de batterij in een bak met water is de gemakkelijkste manier om een ​​brandende lithium-ionbatterij te doven.

.

Wat te doen met Fietsaccu in de winter?

Als u uw fiets tijdens de wintermaanden niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu ontlaadt ook langzaam wanneer deze niet in gebruik is (dit noemen we zelfontlading). Je kunt de fietsaccu opladen in een schuur, berging of garage.

Kan een accu te koud zijn om op te laden? Laad de batterij nooit op bij temperaturen onder nul. Sommige batterijen hebben zelfs een vergrendeling die voorkomt dat ze worden opgeladen onder 0°C. Ook in een garage kan de temperatuur tot onder het vriespunt zakken.

Hoe wordt een fietsaccu opgeslagen? Bewaar een batterij bij kamertemperatuur. Een fietsaccu kan niet tegen te hoge en te lage temperaturen. Het advies van alle e-bike merken is dan ook om een ​​accu niet in een ongeïsoleerde schuur te laten staan, laat staan ​​in de herfst en winter wanneer de e-bike niet of weinig wordt gebruikt.

Zijn fietsaccu’s bestand tegen de kou? De accu moet in ieder geval worden bewaard in een ruimte die niet minder dan 10 graden is. De actieradius van een elektrische fiets kan flink afnemen als de temperatuur het minpunt nadert. Dit komt doordat de gebruikte powercellen slechter presteren als het koud is.