Nederland loopt voorop in Europa met e-bikes en loopt met subsidies in op andere landen

31 oktober 2022 18:11 uur

Gewijzigd: 31 oktober 2022 20:00

Nederland is koploper in de Europese Unie als het gaat om de verkoop van elektrische fietsen. Vorig jaar was meer dan de helft van de verkochte fietsen in ons land elektrisch. In veel andere EU-landen is het aandeel e-bikes nog kleiner, maar daar komt door subsidies verandering in.

Nederland is sinds 2015 koploper in het aantal verkochte e-bikes en heeft al die tijd een voorsprong behouden, meldt Bike Europe op basis van Europese verkoopcijfers. Vorig jaar was 52 procent van de in Nederland verkochte fietsen een elektrische fiets, zo meldden RAI Vereniging en BOVAG onlangs.

Nederland werd gevolgd door Oostenrijk, waar vorig jaar 45 procent van alle verkochte fietsen e-bikes waren. In Duitsland was dat 42,5%, in België 38,7% en in Zwitserland 37,9%. Al deze landen hebben in meer of mindere mate subsidieprogramma’s die consumenten stimuleren om een ​​elektrische fiets te kopen.

Italië en Spanje op achterstand

In Frankrijk zijn er ook dit soort subsidies voor elektrische fietsen. Het land heeft een inhaalslag te maken: vorig jaar was 25 procent van de in Frankrijk verkochte fietsen elektrisch, in 2020 was dat nog 19 procent. Volgens Bike Europe is er sprake van een zeker sneeuwbaleffect: bij een bepaald percentage verkochte e-bikes in een land wordt het populairder. In Nederland zou dat in 2015 op een marktaandeel van ruim 25 procent zijn geweest.

Italië en Spanje lopen verder achter, met vorig jaar respectievelijk 14,9 en 14 procent van de e-bikes marktaandelen. In deze landen zijn er minder subsidieprogramma’s, meestal op stadsniveau en slechts sporadisch. Bike Europe verklaart de lage score van Zuid-Europese landen door het gebrek aan fietscultuur: fietsen wordt meer gezien als sport en niet als algemeen vervoermiddel.

Vijf jaar geleden stond Frankrijk nog op hetzelfde niveau als Italië. Het voordeel van Frankrijk lijkt het gevolg te zijn van stimuleringsmaatregelen van de overheid. Het land zet de fiets in als vervoermiddel, bijvoorbeeld door grote fietskelders en fietspaden aan te leggen in Parijs. Tegen 2024 wil de Franse hoofdstad dat haar centrum volledig autovrij is.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een elektrische fiets?

Weet jij altijd wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.

Ruim de helft (52%) van de recreatieve fietsers rijdt meestal op een e-bike, 16% op een gewone fiets, 16% op een hybride/toer-/trekkingfiets, 11% op een racefiets en 2% op een mountainbike.

Hoeveel e bikes verkocht in Nederland?

.