NS breidt proeven uit met elektrische OV-fietsen

16 november 2022 15.39 uur

Gewijzigd: 3 uur 27 minuten geleden

Elektrische OV-fiets

Afbeelding © Zonnig

Tientje per dag

NS breidt testen met elektrische OV-fietsen uit naar stations Arnhem en Groningen.

Vanaf 24 november zijn er dertig elektrische OV-fietsen te huur op station Arnhem en vanaf 30 november ook dertig op station Groningen.

Eind september startte de Nederlandse Spoorwegen een proef met het openbaar vervoer per e-bike op station Driebergen-Zeist. Volgens NS waren de eerste reacties ‘zeer positief’. “We zien dat er op station Driebergen-Zeist gemiddeld zo’n tachtig keer per week elektrische OV-fietsen worden verhuurd. De gemiddelde afgelegde afstand per gehuurde fiets is zo’n 30 kilometer”, aldus een woordvoerder van NS.

Nederland koploper in Europa met e-bikes, inhaalslag in andere landen door subsidies

GPS-tracker tegen diefstal

E-bikes kunnen tot 25 km/u gaan. Met die test in het achterhoofd onderzoekt NS of de e-bike een mooie aanvulling is op de reguliere OV-fietsverhuur, waarvan er 20.000 te huur zijn op 300 locaties. NS breidt het testen met e-bikes later uit naar een vierde station, maar welk station is nog niet bekend.

Een OV-ebike huren kost 10 euro per dag. Na drie dagen komt er een toeslag van 5 euro per dag bij. Op de reguliere OV-fiets is het dagtarief 4,15 euro.

Getest: elektrische OV-fiets

De actieradius van de e-bike in eco-modus is 110 kilometer. In de normale stand is 70 kilometer elektrische ondersteuning mogelijk op een volle accu en in de hoogste stand is de actieradius 50 kilometer.