Hoe een elektrische fiets onderhouden

Gelijk een voertuig heeft een elektrische fiers onderhoudsbeurt nodig.

Hoe een fiest wordt verlicht?
Het wordt verlicht in het voorwiel waar een naafdynamo weggewerkt is, in de naaf. De dynamo maakt geen geluid en is weerstandsloos. Jij hoort het zelfs niet meer dat het aanstaat. Enige dat jij ziet is dat er een klein draadje langs de voorvork naar de voorlamp loopt. De achterlamp van de fiets werkt vaak op een batterij.  Een zeer goed systeem met geen onderhoud , geen kans op draadbreuk en geen weersinvloeden.

Rem van de fiets

Er zijn verschillende remsystemen voor een elektrische fiets beschikbaar. De rollerbrakes is de beste remsysteem. Er zijn remsystemen met remblokjes langs de velg en meestal zijn het V-brakes. Voordeel van zo’n systeem is dat jij minder kracht ga nodig hebben om goed te kunnen remmen. Het enige nadeel is dat zo’n systeem zeer gevoelig is. Het kan gebeuren dat er een blokje tegen de velg sleept omdat de blokjes uit blans zijn, en het vraagt meer onderhoud. Je moet dikwijls smeren afstellen en de blokjes vervangen. Wij raden zo’n systeem niet aan een gewone stadsfietser. Een voorbeeld van een goede remsysteem is een schijfremsysteem die tegenwoordig bij elektrische fietsen wordt geplaatst. Het heeft genoeg remvermogen en is makkelijker om het te onderhouden. U zult dit type remsysteem echter niet vaak tegenkomen. Er bestaan ook een trommelrem, een trommelrem is een gesloten onderhoudsvrije remsysteem die een zeer goede remkracht heeft. Een trommelremsysteem wordt meestal geplaats in luxueuze fietsmodellen. Het vraagt minder onderhoud en is krachtiger. Het remt zeer goed als het buiten droog of nat is. Een nadeel van een trommelremsysteem is dat het gewicht zwaarder is. En dat het iets lastiger is om te doseren dan bij een schijfn of en velgremmen door het zelfversterkingseffect. Een nieuwer systeem die wordt toegepast is het rollerbrake remsysteem die vaak ook in iets duurdere fietsmodellen wordt geplaatst. Het is een gesloten onderhoudsvrij systeem met goede remkracht. Een rollerbrakes remsysteem heeft  vrijwel geen onderhoud nodig zo’n systeem remt ook met slecht weer omdat het een gesloten systeem is. Het is ook makkelijk af te stellen en het remt vele beter dan een velgrem. Een nadeel is dat door de  powermodulator jij  minder hard kan remmen.

Soorten versnellingen bij elektrische fiestsen

Bij elektrische fietsen zijn 2 soorten versnellingen  te vinden op de verschillende fietsmodellen. Het bestaat uit een naafversnelling of een derailleurversnelling. Maar welke versnelling is beter? Ik raad aan om een derailleur versnelling te nemen  als jij langere toertochten maakt , omdat het een groter aantal versnellingen heeft. Voor een gewone werk / stadsfietser heeft een derailleur geen voordeel. Het vraagt meer onderhoud omdat het een open kettingsyteem is en de feistketting moet dus regelmatig schoongemaakt en ingevet worden. Het kan gebeuren dat tijdens het fietsen uw broek tussen de ketting komt als resultaat een beschadigde broek. Het moet ook vaker afgesteld worden zodat het goed gaat schakelen tussen de verschillende versnellingen.

Daar tegen is er een naafversnelling die een gesloten systeem heeft en het onderhoud is vele kleiner omdat jij nooit de ketting moet schoonmaken en invetten. Natuurlijk kan het voorkomen dan de naaf even afgesteld moet worden om weer optimaal te schakelen, maar dit zal de fietsbestuurder doorgaans niet eens merken met het schakelen. Het voordeel is dat jij geen enkele versnelling zal missen met overschakelen, waar het wel kan gebeuren met een derailleur remsysteem. Een nadeel is wel dat zo’n systeem maximaal acht versnellingen heeft. Een derailleursysteem heeft daartegen zeker zevenentwintig, maar voor een gewone vrijetijds of stadfietser zijn acht versnellingen meer als genoeg.