Rens, vertel. Hoe ga jij ons verlossen van de ergernis die een niet-opgeladen voertuig op het verkeerde moment met zich meebrengt?
“Met onze Hive ‘n Drive: een universeel en circulair laadstation voor e-bikes en andere kleine elektrische voertuigen. Op het dak van het laadstation liggen zonnepanelen. U hoeft geen oplaadstekker mee te nemen, deze is ingebouwd. Zo laad je hem bijvoorbeeld ook op het werk op en vermijd je de momenten dat je de fiets nodig hebt, maar hij is leeg. Daarnaast ontwikkelen we een zonnereiniger voor auto’s met zonnepanelen.’
En op dat idee ben je gekomen omdat je zelf vaak een niet-opgeladen fiets had?
“Ja! Ik heb een elektrische fiets. Als je van huis bent, kun je de fiets op maar weinig plekken opladen. En je hebt niet eens standaard de oplaadkabel onder de banden van je bagagedrager. het met jou.”
Wie zijn jouw klanten?
“We richten ons vooral op bedrijven en overheden, om hun werknemers de mogelijkheid te bieden de fiets op te laden als ze op kantoor zijn. Samen met de provincie Overijssel hebben we een onderzoek gemaakt. Uit de resultaten bleek dat in onze provincie 65 procent van de werknemers 9 kilometer van hun werkplek woont. Deze grote groep woont dus op perfecte (e-)fietsafstand. Hieruit blijkt hoe groot onze doelgroep is.’
Wat was de grootste uitdaging?
“Kijk, zo’n fietsenstalling bouwen met zonnepanelen is geen rocket science. De uitdaging was om universele laadsystemen te ontwikkelen. Hoe kunnen we een laadpaal creëren waar we zoveel mogelijk elektrische fietsen kunnen opladen? Je kunt het vergelijken met oplaadsystemen voor telefoons. We komen nu dichter bij een universele oplader voor telefoons, USB-C, maar dit heeft jaren van strijd gekost. In dat opzicht zijn e-bikes waar telefoons twintig jaar geleden waren. Dat is gedeeltelijk gelukt, inmiddels dekken we zeventig procent van de elektrische fietsen af. De volgende stap is draadloos opladen.”
Waar staat Shift to Solar over vijf jaar?
“In april hebben we ons eerste laadstation geïnstalleerd. We hebben nu twaalf oplaadpunten voor elektrische fietsen. Over vijf jaar of langer zijn ze er. Het zou mooi zijn als we elkaar over de landsgrens kunnen ontmoeten. Het zal niet vanwege het verzoek zijn, het is erg groot.”
AI-app helpt je gezondere voedingskeuzes te maken
Gezond eten is geen sinecure. Want niet alles wat je normaal gesproken in de supermarkt koopt, is even goed voor je gezondheid. En hoe maak je gezonde keuzes? Deze app moet daarbij helpen.
Welke auto kun je als Thuisbatterij gebruiken?
En zelfs met elektrische auto’s zijn er veel modellen, vooral Aziatische, met deze optie. De Nissan LEAF bijvoorbeeld, maar ook de technologisch gelijkaardige Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5. Beide auto’s hebben een extra trucje: naast vehicle-to-grid kunnen ze ook opladen voor voertuigladen.
Welke auto voor 2022 als thuisaccu? Uw elektrische auto als thuisaccu De elektriciteit van de auto naar het net moet worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Weinig auto’s zijn tegenwoordig geschikt voor V2X (en dus V2G en V2H).
Welke auto kan bidirectioneel laden in 2022? Auto’s geschikt voor bidirectioneel opladen De Nissan Leaf is een van de elektrische voertuigen die bidirectioneel kan worden opgeladen. Andere merken en modellen zijn de Nissan E-NV200, de Mitsubishi Outlander PHEV en de Kia Soul.
Kun je je elektrische auto gebruiken als thuisbatterij?
Je kunt het verhaal van twee verschillende kanten gebruiken. Dit geeft u het voordeel dat u uw auto-accu alleen nodig heeft om energie op te slaan. Hierdoor heb je geen thuisaccu nodig die je apart moet aanschaffen en kun je toch je eigen groene stroom gebruiken.
Welke elektrische auto kan stroom leveren aan het huis? Sommige woningen maken al gebruik van deze techniek en kunnen dus met een elektrische auto energie terugleveren aan het net, maar dat kan alleen met specifieke batterijen. Twee populaire automodellen waarbij dit mogelijk is, zijn de Renault ZOE en de Nissan Leaf.
Kan een elektrische auto terugleveren?
Niet alle elektrische auto’s kunnen opladen Op dit moment zijn er nog maar een paar auto’s beschikbaar die kunnen opladen en opladen. Momenteel alleen mogelijk met een CHAdeMO-stekker. Tweezijdig opladen en terugbrengen met een CCS-stekker is nog niet mogelijk.
Kan een elektrische auto gebruikt worden als thuisbatterij? Vehicle to Home (V2H) Je elektrische auto is dan een enorme thuisaccu. Op hoge punten is stroom duur (en vaak niet eens groen). U kunt uw auto opladen wanneer stroom weer groen en goedkoop is. Met een dynamisch energiecontract kies je zelf de uren waarop stroom het groenst en het goedkoopst is.
Welk laadperron kan leveren? Netbeheerders hebben de eerste oplaadpunten goedgekeurd voor geschikte elektrische auto’s om energie terug te leveren aan het net. Het online laadstation voor voertuigen is opgenomen in het register van goedgekeurde laadstations van ElaadNL en kan nu in Nederland worden gebruikt*.
Welke elektrische auto’s kunnen ze leveren? Sommige woningen maken al gebruik van deze techniek en kunnen dus met een elektrische auto energie terugleveren aan het net, maar dat kan alleen met specifieke batterijen. Twee populaire automodellen waarbij dit mogelijk is, zijn de Renault ZOE en de Nissan Leaf.
Welke elektrische auto kan bidirectioneel laden?
Auto’s geschikt voor bidirectioneel opladen De Nissan Leaf is een van de elektrische voertuigen die bidirectioneel kan worden opgeladen. Andere merken en modellen zijn de Nissan E-NV200, de Mitsubishi Outlander PHEV en de Kia Soul. Bidirectioneel laden is dus zeker niet bij alle elektrische auto’s mogelijk.
Kan de Renault ZOE in twee richtingen worden opgeladen? Met tweerichtingstechnologie is het mogelijk om de laadkosten voor klanten te optimaliseren en grootschalig in te zetten. De tweerichtings-Renault ZOE wordt door We Drive Solar ingezet als deelauto.
Welke auto ondersteunt V2G? Er zijn nog geen auto’s op de markt die deze technologie ondersteunen. Om DC-retour te kunnen leveren zijn een geschikt DC-laadstation en een eindvoertuig met ChaDeMo-aansluiting nodig, zoals de Nissan Leaf, Nissan e-NV200 of Mitsubishi iMiev en Outlander.
Wat kost een Ikea thuisbatterij?
De standaardprijs van een Ikea-thuisaccu ligt rond de 3.300 euro. De kosten zijn afhankelijk van de capaciteit van de thuisaccu. Prijsoverzicht: 5 kWh batterij: 3.758 euro (excl.
.