Vandaag, 08:00 • 3 minuten lezen
Brandweerlieden reageren steeds vaker op brandende accu’s van elektrische fietsen, steppers, scooters of hoverboards. Het gezin van Brenda Mulder in Schiedam ontsnapte ternauwernood aan een woningbrand nadat Brenda haar rokende fiets op tijd naar buiten had getrokken. De fiets stond op dat moment niet in de oplader.
Op de Boerhavelaan in Schiedam is gisteren de accu van een elektrische fiets in brand gevlogen. De fiets stond bij het gezin in de gang toen de accu begon te ontsteken, vertelt Brenda Mulder (36). “We zaten in de woonkamer toen we het hoorden, er was overal rook. Dus ik heb het meteen buiten gezet. Het vatte meteen vlam. Ik heb het gewoon omver gegooid om de gevel te beschermen.” Ze bluste het vuur met water voordat de brandweer arriveerde. “Omdat er mogelijk giftige dampen zijn vrijgekomen, moesten we allemaal naar buiten.”
Kinderen geschrokken
Haar drie kinderen zijn behoorlijk geschrokken, maar zelf is ze vooral opgelucht. “Ik ben net terug van winkelen, dus ik ben blij dat ik thuis was. Of wat als het ‘s nachts is gebeurd?” De fiets is van zijn zoon, die hem gebruikt om in Vlaardingen naar school te gaan: “We hebben hem van mijn vader gekregen, die hem een paar jaar geleden op Marktplaats heeft gekocht. De batterij doet de laatste tijd raar. Toen gaf hij aan dat het vol was, maar ineens was het leeg.”
De brandweer haalt de fiets later vandaag op, is afgesproken. “Ze hadden het niet over het voorkomen van batterijbranden op fietsen, maar ze gaven wel een fooi om het hoverboard van mijn zoon op het balkon te houden.” Een idee waar haar vriend niet meteen voorstander van was. “Het is daar koud, dan weer warm, dat is ook niet goed voor een accu.”
Onstabiele accu’s
Buurtbrandweer Schiedam Olof Waltman komt steeds vaker met brandende batterijen te zitten. “Dit is een groeiend probleem. Deze zomer hebben we een hele doos scooteraccu’s in brand laten vliegen. En onlangs heeft iemand een scooterongeluk gehad. De ambulance heeft hem meegenomen en de scooter is tegen de gevel gereden. Niet veel later moesten we uit omdat de scooter in brand stond.” Ook komt hij regelmatig fietsen en hoverboards tegen die in brand staan. “Deze accu’s hebben in principe geen onderhoud nodig, zolang je maar zorgvuldig met je spullen omgaat. Een accu kan door vallen of stoten instabiel worden, waarna kortsluiting en zelfontbranding kan ontstaan.”
Vooral jonge mensen kunnen ruw omgaan met hun bezit, constateert hij. “De meeste volwassenen zetten een fiets perfect op het rek, kinderen willen de fiets soms op de grond gooien.” Als een fiets of hoverboard is gevallen, is het belangrijk om de accu achteraf te controleren. “Als ze beschadigd zijn, kunnen ze uitpuilen. Als je iets vreemds ziet, breng het dan terug naar de dealer.”
Chinees en goedkoop
Om ongelukken te voorkomen, zegt hij, is het belangrijk om elektrische apparaten op te laden terwijl je wakker en alert bent. “Het liefst niet te ver weg, in een afgesloten ruimte met een rookmelder.” Het is ook belangrijk om te investeren in Chinese kwaliteitsproducten, in plaats van goedkope. “Die hebben vaak niet de benodigde veiligheidskeuringen. Gebruik altijd de originele oplader, anders kun je een accu overladen en oververhitten.”
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen: een nieuwe e-bike wordt door Brenda niet meer geaccepteerd. “Mijn zoon heeft Vlaardingen net geschopt.”
Hoe snel is een trauma heli?
De helikopter kan vliegen met een maximale snelheid van 260 kilometer per uur. MMT’s kunnen dus binnen 30 minuten de limiet bereiken van het gebied waar ze werken. De vlucht naar Terschelling duurt bijvoorbeeld zo’n 25 minuten.
Hoe kom je bij de traumahelikopter? De traumahelikopter wordt bemand door 3 personen. Het gaat om een MMT-dokter, een verpleegster en een piloot. Samen vormen ze het mobiele medische team.
Hoe snel gaat een Lifeliner? Met de helikopter kunnen ze heel snel op de plek komen waar een ernstig ongeval is gebeurd, omdat ze geen last hebben van files en omleidingen. De helikopter heeft ook een hogere snelheid dan de ambulance. De helikopter kan snelheden tot 240 km per uur halen.
Wat doet de traumahelikopter? Een traumahelikopter mag in ziekenhuizen alleen worden ingezet voor spoedeisende medische hulp. Dit omvat: het vervoer van slachtoffers van ongevallen en patiënten die spoedeisende medische hulp nodig hebben, inclusief bijbehorende uitrusting en personeel.
Hoe snel gaat een politiehelikopter?
De helikopter vliegt met een snelheid van ongeveer 180 km/u. Dit is de snelheid in de lucht. De afgelegde afstand per uur is afhankelijk van de wind (mee of tegen). Bij tegenwind van 30 km/u (windkracht 5) legt de helikopter in één uur een afstand van 150 kilometer af.
Waarom vliegt er een politiehelikopter over mijn huis? De kans is groot dat je een politiehelikopter, trauma of militair hebt gezien. Ze zijn vaak in de lucht voor het opsporen van criminelen of noodhulp na een ongeval. Helikopters worden soms ook ingezet voor rondvluchten bij evenementen.
Hoe daalt een helikopter?
Helikopterafdaling Helikopters met een motorstoring komen niet zomaar uit de lucht vallen: in een manoeuvre die autorotatie wordt genoemd, zorgt de piloot ervoor dat de rotorbladen sneller gaan draaien vanwege de opwaartse luchtstroom. Zo wordt de helikopter een autogiro.
Hoe blijft een helikopter in de lucht? Een helikopter heeft snel draaiende rotorbladen in plaats van vleugels. De piloot kan deze bladen draaien. Als hij vooruit wil, kantelt hij de wieken naar voren, zodat er meer wind van achteren komt. Als hij achteruit wil, laat hij meer wind van voren komen.
Hoe lang duurt het voordat een vliegtuig landt? Een afdaling duurt vaak nog 20 minuten. In deze tijd ‘glijden’ we, afhankelijk van het type vliegtuig, ongeveer 120 mijl (ongeveer 220 km). We vliegen eigenlijk met een groot zweefvliegtuig.
Wat is moeilijker helikopter of vliegtuig? Modelhelikopters zijn meestal zwaarder dan vliegtuigen en meestal net zo snel. Belangrijker is echter het feit dat in een helikopter, ongeacht zijn snelheid, altijd een grote reserve aan kinetische energie is opgeslagen in de vorm van een draaiende hoofdrotor.
Kan een helikopter achteruit vliegen?
De essentie van een helikopter is dat hij lift genereert met snel ronddraaiende vleugelvormige rotorbladen. Omdat het geen voorwaartse beweging nodig heeft om lift te creëren, kan het verticaal opstijgen en landen, in de lucht zweven en zelfs achteruit vliegen als een kolibrie.
Hoe ver kunnen helikopters vliegen? Hoe ver kan een helikopter vliegen? De afstand die een helikopter kan vliegen hangt af van de hoeveelheid brandstof in de tank. Laten we zeggen dat hij 2,5 uur kan vliegen met een volle tank. Met 180 km/u kun je 450 kilometer afleggen.
Kan een helikopter landen zonder motor? Helikopters storten niet vanzelf neer als de motor uitvalt. Door de neerwaartse beweging beweegt de lucht door de rotoren en blijven ze bewegen (windmoleneffect). Deze techniek heet autorotatie, dan gedraagt de helikopter zich als een autogyro.
Waarom heet de politiehelikopter Zulu?
Vandaag: een Zoeloe. De collega zegt letterlijk: “Ik geef het door aan de Zoeloes.” Uitleg: Pappa, Mike, Zulu, allemaal concepten voor een specifieke groep metgezellen tijdens een actie.
Welke helikopters heeft de politie? Hoe ziet een politiehelikopter eruit? De politie zet twee verschillende typen helikopters in. Er zijn 6 helikopters van het merk Eurocopter, type EC135. Er zijn ook 2 helikopters van het merk AgustaWestlands, type AW139.
Wat is een Zulu-helikopter? Indien besloten wordt een helikopter in te zetten voor een evenement, zijn er in de omgeving een landingsplaats en tankfaciliteiten aanwezig. De term “Zulu”, een veelgebruikte codenaam bij de politie, wordt in Nederland ook gebruikt voor een politiehelikopter.
Waarom vliegt er een politiehelikopter over mijn huis? De kans is groot dat je een politiehelikopter, trauma of militair hebt gezien. Ze zijn vaak in de lucht voor het opsporen van criminelen of noodhulp na een ongeval. Helikopters worden soms ook ingezet voor rondvluchten bij evenementen.
Hoe heet politie op Schiphol?
De Dienst Luchtvaartpolitie (LVP) is onderdeel van de Dienst Infrastructuur (DINFRA) binnen de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Op Schiphol-Oost is de Luchtvaartpolitie gestationeerd. Momenteel zijn zes EC135- en drie AW139-helikopters in gebruik.
Hoeveel AgustaWestland AW139 helikopters heeft de politie in haar vloot? SCHIPHOL – De politie heeft een derde AgustaWestland AW139 in handen gekregen. Hierdoor bestaat de helikoptervloot nu uit negen vliegtuigen. De helikopter, kenteken PH-PXX, landde vrijdag na een vlucht op Schiphol-Oost, waar politiehelikopters staan gestationeerd.