Vergeet de fiets, het is een volkomen redelijke optie

Gastschrijver Maarten Verkoren vindt het hoog tijd voor een persoonlijke tirade tegen het overmatig gebruik van e-bikes.

In deze talk ga ik de strijd aan met de racefiets, belicht ik enkele van de bijwerkingen van e-bikes en pleit ik voor een geweldig alternatief dat milieuvriendelijker, goedkoper, gemakkelijker te onderhouden en gezonder is dan fietsen.

Terwijl ik dit schrijf suist er een dikke fiets langs mijn raam. Uiteraard op pad en in tegengestelde richting met twee begeleiders. Het totaal hangt een keer per week in mijn groene bak. Helaas voor hen gaan ze te snel, en hij is te laat om vol te houden. Ze maken een grote plons, kapotte plastic vliegen, en de jongens liggen op de grond. Hun nekken en monden bloedden en ook hun nagemaakte Gucci- en Louis Vuitton-tassen waren kapot. Mijn buurman juichte bij het raam terwijl ik eerste hulp verleende. Dit is het uitzicht van de weg anno 2022 en er mankeert veel aan deze foto.

Kinderen op opgevoerde e-bikes

Waarom gaan kinderen naar school op ‘e-bikes’ die op elektrische scooters lijken? Waarom alleen fietsen? Ze moeten naar een verre school. Maar nee, desgevraagd zeiden ze dat ze op minder dan twee kilometer van de school wonen. Zou er iets mis zijn met hun benen? Hun longen? Dat blijkt ook niet zo te zijn, want zij voetballen ook, zeiden ze. Waarom betalen hun ouders duizenden euro’s voor hun auto? Omdat we erbij willen horen, zoals merkkleding, geven ze toe.

Dat kinderen het verkeer nog niet kunnen volgen, daar hebben hun ouders blijkbaar niet aan gedacht. Tel daarbij op dat jongens van hun leeftijd koste wat het kost willen fietsen (meestal op e-bikes) en je hebt een explosieve combinatie. In drukke winkelstraten, voor voetgangers, zie je ze regelmatig boven voetgangers zweven, in de stijl van de Dark Knight. Het percentage ernstige ongevallen is de afgelopen vier jaar gestegen van 4 procent naar 22 procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar. En nee, er is (nog) geen helmplicht.

Overigens zijn niet alleen kinderen steeds vaker verantwoordelijk voor fietsexces. Ook stappen veel volwassenen over van echte fietsen naar e-bikes. Er is zelfs een heuse wielervereniging. De reclamecampagnes van e-bike merken verkondigen luidkeels dat e-bikes goed zijn voor het milieu omdat mensen vaker de auto pakken en ervoor zorgen dat mensen gezonder worden als ze meer gaan fietsen. Hiermee wordt voorbijgegaan aan het feit dat de productie van batterijen het milieu extra belast en vaak wordt opgeladen met grijze stroom.

Daarnaast blijkt dat veel mensen eigenlijk niet kunnen fietsen, maar de fiets steeds vaker als een soort motor gebruiken. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat veel mensen daadwerkelijk hun conditie verliezen door de overstap op e-bikes. En dat is eigenlijk logisch. René Wormhoudt (Coach van het Nederlands Elftal) zei onlangs op een congres dat hij zich ook zorgen maakt over de slechte situatie van de jeugd.

Conditie e-bikerijders gaat achteruit

“Volgens de norm van gezond bewegen zou een jongere ongeveer 125 watt per dag moeten besteden aan een fiets, een volwassene 100 watt gedurende een half uur en een oudere persoon 75 watt gedurende een half uur. Dit is geen inspannende oefening, het zweet niet en is goed voor je gezondheid.Een half uurtje rustig fietsen is onderhoud.Het nadeel van de elektrische fiets is dat je je best moet doen om een ​​minimale inspanning van 100 watt te halen.Uit testen blijkt dat veel mensen met e- fietsen bereiken dit niet, dat (Bron: Wielerbond)

Je zult zeker voelen dat fietsen zonder ondersteuning je conditie en kracht vergroot. Wat is de reden? Sluit je ogen en stel je voor dat je op een fiets rijdt. Het is herfst, het waait, het regent hard en je begint moe te worden. Wil je naar huis, ook al ben je moe, even aanzetten. Je begint te niezen, zweten en krijgt het warm; meer werk.

Je kiest niet bewust voor lichaamsbeweging, maar je doet fysieke activiteit omdat je geest uit protest je spieren aanstuurt: je spieren moeten werken, er is geen andere keuze. Dit is precies het soort inspanning dat je ertoe aanzet om tijdens het sporten je grenzen te verleggen. En door dit regelmatig te doen, verbeter je je kracht en conditie, en kun je de volgende keer iets harder slaan.

Het ligt er natuurlijk aan waar je hem neerzet, maar een oogtest onthult veel. Een kleine elektrische fiets levert een minimale inspanning van 100 watt. Als ervaren fietser rijd ik vaak over fietspaden en merk ik een groot verschil. Veel jonge mensen (en oude mensen) veranderen nauwelijks, ook niet als ze heel hard gaan. Ik heb zelfs jonge mensen op e-bikes zien zitten met hun voeten op het stuur terwijl de pedalen draaien en hard gaan. Mensen met overgewicht zijn ook samen op e-bikes overgestapt. Vroeger reisden ze vaak met de motor of Canta’s, nu ook met e-bikes, vooral fatbikes natuurlijk. En nee, geen van deze auto’s verbruikt 100 watt. Ter illustratie van de overlappende doelgroepen: ironisch genoeg zie je ook dat leerlingen met een welvarende achtergrond ineens naar de Cantas-school gaan.

Horen ze wel thuis op het fietspad?

Nee. Dat elektrische scooters officieel niet op de openbare weg mogen, wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Niet zonder reden, want de toestand van de ringwegen wordt met de dag gevaarlijker. Elke toevallige fietser die rustig rijdt en geniet van het weer en de natuur weet hoe vervelend het is om achter een e-biker aan te jagen die meedogenloos achter je aan zwaait dat hij of zij moet passeren. Het is een must, ja. Omdat één woord veel dingen bevat. Hard kunnen werken is als hard werken. En jij als gewone fietser berooft ze van hun kostbare tijd door ze niet genoeg tijd te gunnen. Vijf minuten geleden thuis schat. Die weer verloren gaat door eindeloos door TikTok of Instagram te scrollen. Wat overigens ook gebeurt tijdens het fietsen. Vijf minuten waarin deze e-bike-rijders alle risico’s nemen door als een gek te passeren op fietspaden of gemengde fietspaden die niet zijn ontworpen voor hoge snelheden.

Probeer als gewone fietser zen te blijven als je die vervelende ‘sonar’ van de VanMoof achter je hoort. Om vervolgens bijna aangereden te worden door een andere VanMoof die boos uit een zijstraat komt omdat je niet snel genoeg ging. Dan heb je de VanMoofjes met de nuchtere tieners, altijd vergezeld van een stief-verlegen vriend die over hun schouder hangt.

De weinige kilometers die ze op een dag fietsen, doen ze natuurlijk op een e-bike. Anders krijgen ze het moeilijk. Ze halen in geen geval de minimale inspanning van 125 watt per uur. Benieuwd of ze komende winter ook een dekentje over hun benen moeten leggen, net als hun motoren.

Het alternatief? Een echte fiets!

Als je alle extremen overstijgt, welke auto past dan het beste bij jou als stoere vent die met zijn tijd meegaat? De verandering is duidelijk en wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Wat dacht je van een echte fiets? Zou er een hippe fiets zijn? Innovatie is daar nooit gestopt en de nieuwste modellen zijn erg populair gebleken en zijn altijd uitverkocht. Met slechts 100 watt kun je volgens de metingen ook echt hard fietsen.

“Een volwassene of een jongere hoeft geen elektrische fiets te kopen die twintig tot vijfentwintig kilometer per uur gaat. Met een gewone sportfiets, goed en gezond, met matige inspanning haal je die snelheid ook. Dus als je overweegt een elektrische fiets te kopen omdat de normale fietsen zwaar zijn, kijk dan ook eens naar de snelle normale fiets. Die is echter veel goedkoper en gevoeliger”, aldus de Fietsersbond.

Nadat ik al deze overwegingen en testen had laten binnenkomen, probeerde ik met een vriend een gewone e-bike. Deze Batavus had verschillende standen, maar geen daarvan had ik zin om me in te spannen. Vervolgens heb ik de VanMoof getest op een andere kennis. Voor mij is het volgens mij geen fiets. Een bezoek aan de boerderij door VanMoofs-eigenaren levert dan ook een stortvloed aan klachten op: kromgetrokken remschijven, roestende kabels, uitlaatremmen, blokkerende trappen en remzuigers, afbladderende verf.

In vergelijking met deze e-bikes test ik de nieuwste stadsfiets van Gazelle, de Marco Polo Urban. Deze echte fiets wordt aangedreven door spierkracht. In plaats van een ketting is de Marco Polo Urban voorzien van een riem die het wattage dat je fietst omzet bij een rustige snelheid. Ik kan me gemakkelijk aanpassen aan een e-bike zonder jaloers te zijn. Ik heb het gevoel dat ik mezelf push, maar niet meer dan andere echte fietsen. Voor minder dan de helft van de prijs van een VanMoof krijg je een onderhoudsvrije, snelle, lichtgewicht fiets die je alles geeft wat je nodig hebt. Wat mij betreft is dit de ultieme tip voor elke stoere vent!

Afgezien van gezondheidsredenen heb je als serieuze man eigenlijk geen e-bike nodig. Veel soorten e-bikes gebruiken trottoirs en fietspaden als sporen, waardoor ze zichzelf en andere voetgangers en weggebruikers voortdurend in gevaar brengen. Terwijl e-bikes begonnen als ondersteuning voor ouderen, gaan we geleidelijk over naar lichtere versies van elektrische voertuigen. Of het nu gaat om bakfietsen, fatbikes, VanMoofs, Canta’s of andere spreads, met fietsen heeft het weinig te maken. Hun passagiers hebben haast, ze denken voorrang te hebben, houden zich niet aan de verkeersregels en worden lui en fit. Ik fiets graag tegen deze trend in: een echte fiets, lachend en genietend van mijn omgeving. Ondertussen werk ik ook ongemerkt aan mijn conditie.

De Marco Polo City is verkrijgbaar vanaf € 1.499,-.

Vergeet de e-bike, hier is een perfect alternatief

Hoe lang gaat een Bosch middenmotor mee?

Daarnaast slijt de trein vaak snel door de extra belasting van de motor. Er zijn nog niet veel duidelijke cijfers beschikbaar over hoe lang een middenmotor als Bosch gemiddeld zal draaien. De afstand varieert van 17.000 tot ruim 40.000 km.

Hoeveel kilometer kan een Bosch middenmotor afleggen? De Performance Line-motor is begrensd op een maximumsnelheid van 25 km/u. De Bosch Performance Snelheidsmeter is speciaal gemaakt voor snelheidsrijders en ondersteunt een maximale snelheid van 45 km/u. De Bosch Performance Gear heeft een koppel van 85 Nm. Bekijk al onze elektrische fietsen in de Bosch Performance Line.

Hoeveel kost het om een ​​Bosch middenmotor te vervangen? Een complete revisie kost € 395,-. Deze prijs is inclusief demontage en montage van de motor.

Is 12000 km veel voor een elektrische fiets?

Het is waar dat de nieuwste batterijen tot wel 1000 keer opgeladen kunnen worden, wat de deskundige fabrikanten je niet vertellen is dat je dit binnen 5 jaar moet doen. Dat is 12.000 km fietsen per jaar… dat is veel.

14000 km is veel voor een elektrische fiets? Met een elektrische fietsaccu van 100 watt kun je zo’n 12 tot 14 kilometer fietsen.

Hoeveel km kan een motor van een elektrische fiets mee?

Een e-bike met een accu van 200 watt zal dan tot wel 25 km ver komen met sterke ondersteuning van de motor. Gebruikt u de ondersteuningsmotor spaarzaam? Dan krijg je 40 km. Het gekozen ondersteuningsniveau heeft ook invloed op hoeveel km de accu van de elektrische fiets kan rijden.

Hoeveel kilometer is een elektrische fiets? De grootte van de batterijen, d.w.z. Hoeveel kilometer accu elektrische fiets is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kan alleen een schatting van de actieradius/actieradius worden gegeven. De gemiddelde actieradius van een standaard accu ligt tussen de 30 en 60 km.

Is Kalkhoff een goede fiets?

Met een eindscore van 7,2 wordt de allround e-bike als ‘Uitstekend’ beoordeeld. Vooral het stevige ontwerp met comfortabele instaphoogte en sterke ondersteuning wordt gewaardeerd. Zachte materiaalwisselingen en goede handling zorgen ook voor het echte gevoel van Kalkhoff.

Wat is de beste elektrische fiets in 2022? Op 10 maart zijn Sparta d-Rule Energie en Kalkhoff Entice 5.b Development uitgeroepen tot de beste fietsen van het jaar 2022. De Fietsprijs is een gezamenlijk initiatief van onder andere RAI vereniging, ANWB en BOVAG.

Wat is de beste Kalkhoff-fiets? Testwinnaar: Dedeavour 5. “Deze Kalkhoff e-bike is een echte alleskunner.…. Onze inspanningen 5. B Introductie heeft een van de winnende punten van de test weten te bevestigen en scoorde een 8,2 in de test van de Consumentenbond. Inspanning 5.

Welk merk van elektrische fiets is het best?

Denk aan Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Giant, Trek en Koga. Er zijn ook kleine merken die toch goede elektrische fietsen maken, zoals: Multicycle, Merida, QWIC, Victoria, CUBE of DutchID. Of nieuwe merken als Stella en Amslod, die fietsen bij je thuisbezorgen.

Wat is de beste elektrische fiets voor vrouwen? Uit de lijst met beste elektrische fietsen 2022 voor dames is de Yorkbike Coldrive II e-bike nu de beste elektrische fiets voor dames beoordeeld 2022. Deze damesfiets is voor iedereen toegankelijk en heeft een hoge prijs-kwaliteitverhouding.

Wat is de beste consumentenvereniging voor elektrische fietsen? De Cube e-bike heeft de test doorstaan. Een beter en goedkoper alternatief is een fiets van Pegasus. Opmerking: veel fietsen hebben de test doorstaan.

Waar wordt de Kalkhoff fiets gemaakt?

In de fabriek in Cloppenburg ontwikkelt en produceert Kalkhoff met grote zorg e-bikes, e-City en e-Trekking.

Wat voor fietsen worden er in Nederland gemaakt? Top 5 Nederlandse e-bikes

 • Gazelle.
 • Stella
 • Batavus.
 • De jouwe.
 • Amslod.

Welke fietsen worden het meest verkocht?

Voor het tweede jaar op rij zijn elektrische fietsen het best verkochte type fiets in Nederland, met een marktaandeel van 41,7 procent. Daarna volgen stadsfietsen (32,9 procent) en kinderfietsen (10,9 procent).

Wat is de best verkochte e-bike? De best verkopende methode is Batavus Stream. Batavus elektrische fietsen zijn betrouwbaar, betaalbaar, hebben een groot aanbod aan accu’s en worden geroemd om hun gemakkelijke bediening!

Wat zijn de beste elektronische borden? Denk aan Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Giant, Trek en Koga. Er zijn ook kleine merken die toch goede elektrische fietsen maken, zoals: Multicycle, Merida, QWIC, Victoria, CUBE of DutchID.

Wat is het beste Nederlandse fietsmerk? 1. Gazelle. Als je het hebt over de top van de Nederlandse fietsmerken, dan ben je al decennia bij Gazelle aan het juiste adres. Gazelle is opgericht in 1892.

Wat is een A merk fiets?

Het grote verschil tussen A-merken en B-merken is: A-merken bouwen hun fietsen van de beste kwaliteit. B Brands wil een e-bike zo goedkoop mogelijk maken. Een zeer hoge kortingspread is daarom geen goed teken.

Wat zijn A-merk fietsen? De 10 beste soorten fietsen

 • Gazelle. Als je het hebt over de top van de Nederlandse fietsmerken, dan ben je al decennia bij Gazelle aan het juiste adres. …
 • Sparta In 1917 zag ook één van de andere Nederlandse topmerken fietsen het levenslicht. …
 • Batavus. …
 • Reusachtig. …
 • Cortina …
 • De jouwe. …
 • indicator. …
 • Kubus

Is het verstandig om een tweedehands elektrische fiets te kopen?

Een tweedehands elektrische fiets kan je honderden euro’s besparen. Maar let op de kwaliteit van de accu en pas op met e-bikes ouder dan 7 of 8 jaar.

.