Wat is een elektrische mountainbike

In deze artikel vertellen wij jullie meer over elektrische mountainbikes, ze worden steeds populairder. Een elektrische mountainbike kan je helpen bij het klimmen, waardoor jij meer energie hebt om langer te fietsen. Maar waarom zou je eigenlijk met een electrische mountainbike kopen? Wat zijn de voor en nadelen? Ik kan uw daar bij helpen.

Wat is een elektrische mountainbike?

Is een mountainbike waarbij een elektromotor ondersteuning geeft wanneer je fietst. Jij kan zelf instellen hoeveel ondersteuning je wil en jij kan de ondersteuning zelfs helemaal uitschakkelen.

Ideaal als je net niet (meer) mee kunt

Een elektrische mountainbike is ideaal voor iedereen die lekker wil gaan mountainbiken met vrienden, maar baat heeft bij een beetje ondersteuning. Bijvoorbeeld om een niveauverschil te overbruggen. Ben jij een ervaren mountainbike fietser dan maak jij met een elektrische mountaibike veel meer snelheid dan een gewone mountainbike.

Pedelecs of Speed Pedelecs? 

Pedelecs fietsen hebben een trapondersteuing tot vijfentwintig kilometer per uur en ze beschikken maximaal over vijftig Watt vermogen.  Terwijl speed pedelecs fietsen maximaal vier kW hebben en tot 45 km/u helpen. Voor een pedelecs heb jij geen rijbewijs of verzekering nodig, ze behoren tot de categorie van gewone fietsen. Daartegen speed-pedelecs behoren tot categorie klasse B, om met een speed-pedelecs te mogen fietsen heb jij wel een rijbewijs, een kenteken en een verzekering nodig.

De voor- en nadelen van een elektrische mountainbike.

Als jij ouder ben of jij wil uw gewrichten niet overbelasten dan kan een elekrische mountainbike zeer gustig zijn.

Als jij op moeilijk fietstereinen sneller wil fietsen, dan is een elektrische mountainbike zeker een aanrader. Een elektrische mountainbike geeft trapondersteuning en zorgt er voot dat jij vele langere en snellere fietstochen kan maken.

Een nadeel van een elektrische mountainbike is dat ze veel meer wegen tegenover een gewone mountainbikes.

Aankoop prijs elektrische mountainbike.

Een elektrische variant is vele duurder dan een gewone mountainbike, een foe

Rijberiek

De accuccapaciteit van een elektrische mountainbike wordt uitgedruk in Wh. Er wordt aangeraden om een batterij voor uw elektrische mountainbike te kopen die minstens vierhonderd Wh heeft.

Opladen van een elektrische mountainbike

De accu van een elektrische mountain bike woirdt op de onderste buis gemonteerd. Jij kan uw accu thuis opladen en in het stopcontact stekken. De batterij is na twee tot zes uur helemaal opgeladen. De kostprijs van het opladen van de accu bedraagd tien tot twinting eurocent.

De motorpositie

Een elektrische mountainbike wordt de electromotor ingebouwd in het achterwiek of op de trapas. Het meest gebruikste is de middenmotor. Het zorgt voor balans en betere gewichtsverdeling.

Als men het motor in het achterwiel plaatst, dat zorg ervoor dat men energie kan recupereren. Een nadeel daarvan is het gewicht van de motor die een elektrische mountainbike uit balans kan brengen. Als jij bijvoorbeeld een lekke band wl vervangen dan is het moeilijker als de motor in het achterwiel zich bevindt. Daardoor verkiezen de fabrikanten  de motor in het middenmotor

Fully of een hardtail?

Met een hardtail kan je maximaal je kracht overbrengen, en een hardtail is een stuk goedkoper en vraagt  veel minder onderhoud. Een fully daartegen heeft een betere tractie als jij op ruw terein fietst. Een fully zou meer comfort bieden en je kan er zottere dingen mee doen dan met een hardtail.