Wat is een hybride fiets

Een hybride fiets is een combinatie tussen een gewone stadsfiets en een sportfiets. De hybride fietsen zijn altijd voorzien van versnellingen. Wanneer jij een hybride fiets kiest dan kies jij voor comfort en snelheid tijdens het fietsen. Door de meer sportievere, aerodynamische houding tijdens het fietsen , heb jij minder last van de luchtweerstand. Een hybride fiets wordt gebruikt om een comfortabeler te fietsen naar school/werk of stad.

Een hybride fiets is meestal voorzien van spatborden , fiets reflectoren en verlichting. Een gewone stadsfiets is voorzien van versnellingen in de trapas en het achterwiel. Bij een hybride fiets zijn er buitenversnelling, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een derailleur voor het verleggen van de ketting op een andere tandwiel tijdens fietsen. Terwijl bij een gewone fiets de versnellingen in het achterwiel worden geplaatst. Bij een hybride fiets worden er velgremmen geplaatst omdat die vele lichter van gewicht zijn en krachtiger dan trommelremmen .

Versnellingen van een hybride fiets

Een hybride fiets heeft een derailleur van eenentwintig en zevenentwintig versnellingen, door deze aantal versnellingen zijn hybride fietsen meer geschikt voor langere fietstochten. Voordeel is dat jij met een hybride fiets veel comfort biedt tijden het fietsen. Het bereik is bij een hybride fiets ook vele groter dan bij een naaf. Als jij veel fietst waar er veel heuvels zijn dan werkt deze eigenschap alleen in uw voordeel. Het enige nadeel is dat het meer onderhoud vraagt, zo moet jij de ketting en tandwielen regelmatig onderhouden. Een derailleur is ook meer kwetsbaar dan een versnellingsnaaf.


Welke hybride fiets kies ik best? 

De vraag die u aan zichzelf moet stellen is naar wat voor fiets ben ik op zoek? Ten eerste als jij hebt besloten om een hybride fiets aan te schaffen, dan moet jij weten hoeveel versnellingen u wilt, wat voor een framemaat jij wilt ( de framemaat is hetzelfde gelijk bij een gewone fiets). Het is belangrijk om uw framemaat te berekenen. Koop een fiets goed bij jou past en niet te groot of te klein is.

Verschillende soorten hybride fietsen

  • De city hybride fiets die een gesloten ketting heeft en zeven versnellingen,
  • De tour hybride fiets heeft een open ketting en vraagt veel meer onderhoud
  • De cross hybride fiets is een combinatie tussen een mountain en race fiets die meer versnellingen heeft en geschikt is om snel te fietsen.

Voordelen van een  hybride fiets

  • sportieve uitstraling = minder luchtweerstand en efficiëntere krachtoverbrenging
  • spatborden en bagagerek
  • jij fiets op een hogere tempo dan met een gewone stadsfiets

Nadelen

  • niet geschikt voor gezellige fietstochtjes wanneer jij wilt communiceren
  • vereist meer onderhoud

De prijs

De meest eenvoudigste model van hybride fiets begint vanaf  €500. Het prijsverschil in groepen uit zich vooral in het gewicht, de afwerking en de vuilgevoeligheid. Een hybride fiets met een hoger prijskaartje is vaak voorzien van een vele beter veersysteem , remt beter en heeft een veel lichtere kader dan de goedkoper modellen. De hoogste prijsklasse voor een hybride fiets ligt ronde de 1500 euro.

Welke merken zijn er?

Minerva, Trek, Koga, Gazelle, Cube, Batavus … al deze merken hebben enkele hybride fietsen in het aanbod.