Wat kost en verbruikt een elektrische fiets eigenlijk?

Steeds meer mensen investeren in een elektrische fiets , door de populariteit van zo’n fiets , stijgt het aantal fietsers in ons land. Het zijn meestal mensen die een gewone fiets inwisselen voor een elektrische fiets omdat nog altijd kan kiezen tussen gewoon fietsen en elektrisch fietsen . Oude personen blijven op deze manier langer actief , die moeten minder hard trappen en geraken sneller op hun bestemming tegenover een gewone fiets waar jij meer inspanning voor moet doen. Het zou fantastisch zijn dat steeds meer mensen die rijden met een scooter/brommer of een auto zouden overschakelen naar een elektrische fiets , dan zouden wij een groot deel van de files kunnen vermijden.

Elektrische fiets?

De elektrische fiets wordt ook wel “e-bike” genoemd ( afkorting) zorgt ervoor dat het fietsen een stuk gemakkelijker gaat. Een elektrishce fiets is geen elektrische scooter of brommer met brandstof of een fiets waarbij jij niet trapt.

Wat kost een elektrische fiets?

Jij kan een elektrische fiets kopen vanaf ongeveer 1500 tot 2000 euro een elektrische fiets is een goede investering zeker op langere termijn. Ook al is het een duure investering , is de kwaliteit zeer goed en kan jij jaren plezier van hebben. Wij raden u aan om zich te informeren over de verschillende fietsmodellen in een lokale winkel of online store. Zij kunnen je advies geven over de verschillende merken en soorten.

Wat verbruikt een elektrische fiets?

De hoeveelheid ondersteuning die jij kiest bij trappen bepaald het verbruik van een elektrische fiets. Wat ook afhangt van het verbruik is het gewicht,  en de wind. De beste snelheid licht tussen de zeventien en de twinting kilometer per uur. De gemiddelde vermogen van de batterij of accu van een e-bike heeft 0,2 kWh. Het kost dus maar 4,4 cent om je accu volledig op te laden. Als weinig ondersteuning verbruikt kan je er vierenvijftig kilometer mee halen , verbuik jij veel ondersteuning dan kan je er honderd kilometer mee halen.

Hoe bereken ik de herlaadkosten van mijn accu?

 • Het bepalen van het gevoel van de capciteit wanneer u aan het fietsen bent. dit noemt men de spanning uitgedrukt in volt.
 • Het bepalen van de de autonomie van de accu. Dit is de de ladingscapaciteit  uitgerukt in ampère of uur.
 • De prijs van uw elektriciteit per kilowattuur, het hangt af van uw provincie waar jij woont , let op s’nachts is het tarief tweevoudig.

Deze eerste twee opsommingen vindt u terug op de accu van de fiets of in uw handleiding.

Hoe  bereken ik de kostprijs van mijn accu?

Om de kostprijs van de accu te berekenen, doet u het volgende

 • Ten eerste vermenigvuldig de spanning met de ladingscapaciteit van de accu. Als resultaatverkrijgt u het vermogen van de accu.

Volt x Ampère/uur = Wattuur
Bijvoorbeeld.: 37 volt x 10Ah = 370Wh = 0,37 kilowattuur

 • .Ten tweede  moet u het verkregen reslutaat nu vermenigvuldigen met de kostprijs per kilowattuur. Als resultaat verkijg jij de kostprijs van een volledig herlaadbuurt van uw elektrische fiets.

Bijvoorbeeld.: 0,37 kWh x 0,20€/kWh = € 0,074 voor één herlaadbeurt

In de deze tabel hieronder hebben we de kostprijs van het herladen van twee elektrische fietsen vergeleken: fiets nummer 1 met een spanning van vijfentwintig volt en fiets nummer 2 met een spanning van zesentwintig volt.

We zijn ook uitgegaan van een kostprijs van 0.20 euro per kilowattuur.

 1. De fiets vermogen  van 250 watt 360 watt
 2. De fietsspanning  van 25 Volt 36 Volt
 3. De ladingscapaciteit van 10 Ampère/uur 10 Ampère/uur
 4. Voor één herlaadbeurt (kilowattuur) 0.25 kilowattuur 0.36 killowattuur
 5. Kostprijs voor één herlaadbeurt 0.05  euro en 0.072 euro
 6. Kostprijs voor vijftig herlaadbeurt euro 2.50  en de € 3.60 euro
 7. Kostprijs voor honderdvijftig herlaadbeurt euro 7.50 en 10.80 euro