Wetgeving van een elektrische fiets en Speed pedelec fiets

In dit artikel informeren wij u over de wetgeving van een elektrische fiets en speed pedelec fiets. Er bestaan drie soorten van elektrische fietsen. Het eerste variant is een elektrische fiets die een hulpmotor heeft die alleen beschikt is over een trapondersteuning tijdens het fietsen. Dat betekent dat zo’n fiets de fietser helpt bij trappen , om bijvoorbeeld sneller naar uw bestemming te geraken. De wetgeving voor zo’n fiets zijn hetzelfde als van een gewone stadsfiets zonder trapondersteuning.

Wettelijk wordt een elektrische fiets als een fiets beschouwd als de fiets voldoet aan de deze voorwaarden:

Wij spreken over een pedelec dat een elektrische fiets is met trapbekrachtiging. Een pedelec geeft enkel ondersteuning wanneer je zelf meetrap op de fiets. Het vermogen van zo’n fiets bedraagt 250 W. Een elektrische fiets biedt ondersteuning tot 25 kilometer per uur. Met een elektrische fiets kan jij enkel sneller fietsen dan 25 km/uur enkel en alleen zonder elektrische ondersteuning. Je moet geen rijbewijs halen om op een elektrische fiets te mogen fietsen.

Wat is een speed pedelec fiets?

Een speed pedelec of een L1e-B genoemd, heeft een vermogen die kleiner of gelijk is aan 4000 watt en de snelheid is maximaal 45 kilometer per uur. Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/uur gelijk bij een gewone elektrische fiets. Als u zelf ga mee trappen dan kan je een snelheid behalen tot 45 kilometer per uur. Het wordt ook beschouwd als een bromfiets van klasse B. Jij moet aan dezelfde wetgeving voldoen als een bromfiets. Een speed pedelecs die hogere snelheid hebben dan 45 km/uur hebben dezelfde wetgeving gelijk een motorfiets. Momenteel hebben we echter geen weet van +45 Speed Pedelecs die gehomologeerd zijn als motorfietsen. Daardoor mogen alle bestaande speed pedelecs fietsen die meer dan 45 km/uur behalen enkel op privé terrein rijden en zijn ze verboden op de openbare weg.

Inschrijven van een speed pedelec fiets

Net zoals een brommer moet een speed pedelec fiets ingeschreven worden bij DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Uw fiets krijgt dan een nummerplaat. Je ontvangt dan een nummerplaat van 10 cm X 12 cm automatisch bij de inschrijving van uw fiets.

Beschikken over een rijbewijs 

Wil jij met een speed pedelec fiets fietseb dan moet je beschikken over een geldig rijbewijs en minstens 16 jaar oud zijn. Een rijbewijs B volstaat , als je geen rijbewijs kan je geen speed pedelec fiets besturen. Een brommer rijbewijs volstaat het moet min een AM rijbewijs zijn.

Verplicht om een help te dragen

Je bent verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden gelijk bij een brommer. Jij mag zelf kiezen of jij een fietshelm of een brommer helm aandoet. Elektrische fietsen die een trapondersteuning beiden tot maximum 25 kilometer per uur zijn niet verplicht om een help aan te doen. Wij raden aan om altijd een helm te dragen voor uw eigen veiligheid. Een helm moet conform zijn , met als voorwaarde dat de slapen en uw achterhoofd goed beschermd moet zijn.

Waar mag ik fietsen

Als jij fiets met een elektrische fiets met een hulpmotor of een gemotoriseerde fiets dan met jij de wetgeving volgen van een gewone fiets. Fiets jij met een speed pedelec dan volg je de verkeer regels van een bromfiets type klasse B.